George Soros gör stor vinst på kort satsning mot Trainline

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada… read more.
on maj 21, 2021
  • Storbritanniens regering tillkännager planer på att se över järnvägsinfrastrukturen i landet.
  • Aktierna i den digitala biljettförsäljaren, Trainline, föll med så mycket som 33% igår.
  • George Soros brittiska investeringsarm hade en kort position i Trainline.

SFM UK Management LLP, den brittiska armen av George Soros investeringsfond, hade en kort position i aktierna i Trainline PLC (LON: TRN) motsvarande 0,7% av företagets värde per den 31 mars.

Aktierna i den digitala biljettförsäljaren Trainline föll med hela 33% igår innan de stannade upp, men är fortfarande nere med 23% efter att den brittiska regeringen tillkännagav sina planer på att se över järnvägsinfrastrukturen i landet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Soros och några andra investerare hade korta positioner i företaget och satsade på att efterfrågan på kollektivtrafik i Storbritannien inte kommer att återgå till nivåerna före pandemin, men regeringens tillkännagivande var ytterligare en oväntad smäll mot företagets affärsmodell.

Inverkan på Trainline

Trainline har en dominerande ställning på den inhemska onlineresebokningsmarknaden i Storbritannien. Hela 70% av alla digitala biljetter säljs av företaget.

Storbritanniens regering planerar att inrätta ett statligt organ, Great British Railways (GBR), för att förenkla järnvägsnätet i landet. Det kommer att övervaka järnvägsinfrastrukturen, fastställa tidtabeller och priser samt sälja biljetter medan privata aktörer fortfarande kommer att kontrakteras för att köra tågen. Så de kommer att bli en direkt konkurrent till Trainline vad gäller att sälja biljetter.

”När din potentiella konkurrent är staten kan hotet vara nästan existentiellt, och de omfattande förändringar av det brittiska järnvägsnätet som har meddelats innehåller en viktig detalj som potentiellt är förödande för Trainlines affärsmodell,” sa Russ Mold, investeringsdirektör på den brittiska digitala börsmäklaren AJ Bell.

Tidsfrist för Trainline

De nya planerna kommer att träda i kraft 2023 så företaget har två år på sig att lista ut hur de kommer att passa in i den nya modellen.

Försäljningsvolymerna och intäkterna kan påverkas drastiskt, sa Susannah Streeter, senior investerings- och marknadsanalytiker vid Hargreaves Lansdown, och tillade:

”Trainlines nuvarande provisionskostnader är garanterade fram till april 2024 enligt ett avtal med Rail Delivery Group, men efter det är det oklart hur företaget kommer att passa in i den nya järnvägsmodellen, utan närmare detaljer om hur det nya systemet kommer att fungera.″

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money