Därför kallar Barclays BP-aktien för ett “toppval”

Av:
May 22, 2021
Listen
  • Barclays Lydia Rainforth lyfter fram BP:s kassaflöde som det bästa i branschen.
  • BP har en avkastning på 5%, som kan fördubblas genom återköp av aktier.
  • Analytikern säger att aktieägarna kommer att belöna BP för att minska koldioxidutsläppen.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Barclays analytiker Lydia Rainforth besökte CNBC igår för att diskutera varför hon tycker att BP plc (LON: BP) är bäst i klassen. Investeringsbanken rankar nu det brittiska multinationella företaget som “overweight”.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

BP:s produktion kan falla med 40% under de kommande tio åren

Copy link to section

Enligt analyser för olje- och gasaktier kan BP:s produktion minska med 40% under de kommande tio åren. Men kassaflödet kommer att förbli starkt tack vare uppströmsverksamheten när BP omvandlas från ett integrerat oljebolag till ett integrerat energibolag.

Lydia lyfte också fram styrkan i kassaflödet från marknadsföringsverksamheten, vilket ger BP tillräckligt med tid för att bli en koldioxidsnål affärsverksamhet. På CNBC:s “Worldwide Exchange” sa hon:

”I slutändan kommer övergången till mer koldioxidsnål verksamhet att belönas av aktieägarna. Vi tittar på ett aktie som har en utdelningsavkastning på fem procent och som potentiellt kan fördubbla det genom återköpsprocessen. Så för oss är anledningarna till vår positiva prognos mycket tydliga. ”

BP:s kassaflöde är det bästa i branschen

Copy link to section

Tidigare i veckan sa BP att de överväger ett joint venture med Eni för att förbättra olje- och gasproduktionen i Angola. British Petroleums kassaflöde är för närvarande det bästa i sektorn. Det kan stödja en kontantavkastning på 10% genom återköp och utdelning till aktieägarna, förutsatt att Brent ligger på 60 dollar per fat.

“Det sammanlagda kassaflödet för de traditionella enheterna är tillräckligt för att BP ska kunna garantera konkurrenskraftig avkastning till aktieägarna, fortsätta att minska skulden och investera i sin koldioxidsnåla verksamhet,” tillade Lydia.

Den brittiska multinationella olje- och gasjätten inledde återköp av aktier i april när resultatet för första kvartalet låg betydligt över nivåerna före pandemin. Vid den tidpunkten meddelade BP också att de nått sitt skuldminskningsmål ett år tidigare än väntat.

BP:s resultat på aktiemarknaden

Copy link to section

BP plc stängde den ordinarie sessionen efter att ha stigit med cirka 0,5% igår. Aktierna handlas nu för 312,20 pence per aktie. Som jämförelse inledde det Londonbaserade företaget året med ett pris per aktie på lägre 254,50 pence.

BP presterade svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på knappt 50%. I skrivande stund har olje- och gasjätten ett marknadsvärde på 62,94 miljarder pund.

UK Aktier & Fonder Energi & kraft Europa Industrier Världen