Har Ethereum verkligen en ”stor chans” att köra om Bitcoin?

By: Milko Trajcevski
Milko Trajcevski
Milko utnyttjar sin passion för kryptovalutor och gör att investerare lär sig något nytt varje dag. Under sin fritid… read more.
on maj 24, 2021
  • Bitcoin och andra kryptovalutor har kraschat den senaste veckan.
  • Mitt i volatiliteten sa Goldman Sachs-analytiker att Ethereum har en "stor chans" att passera Bitcoin.
  • Bitcoin är kungen av krypto eftersom den var först på marknaden, men kan den behålla sitt försprång?

Den 5 april nådde Bitcoin BTC/USD en ny rekordnivå på 63 052 dollar och har sedan dess fallit med cirka 40% för att handla under 38 000 dollar idag. Ironiskt nog har också priset på Ethereum ETH/USD fallit med ungefär motsvarande 40% från rekordpriset på 4 128 dollar.

Ska investerare dra nytta av svagheten och prioritera att köpa Etherehum istället för Bitcoin? Det tror Goldman Sachs-analytiker. I en läckt forskningsanteckning sa analytikerna att Ethereum har en ”stor chans” av passera Bitcoin som den dominerande kryptovalutan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Wall Street-forskningsföretaget hävdar att Ethereum är ”informationens Amazon” och applåderar deras potentiella användningsområden inom decentraliserade finanser (DeFi).

Låt oss ta en titt och se om Goldman Sachs kontroversiella uttalande är rimligt.

Inledningsvis: Ethereums användningsområden

DeFi har ökat i popularitet den senaste tiden och det här är en teknik som utnyttjar kryptovalutateknologi för att återskapa traditionella finansiella tjänster. Till exempel kan lån utformas så att det inte längre kräver en central myndighet (som en traditionell bank) och istället kan förlita sig på blockchain-baserat protokoll. Med tanke på att en stor del av dessa lösningar körs på Ethereum blockchain, har ETH sett en enorm ökning vad gäller användning det senaste året.

En av de viktigaste tekniska framstegen och största trenderna som förlitar sig på denna teknik är Non-Fungible Tokens (NFT) som utfärdas på Ethereums blockchain för att digitalisera konst, musik och andra samlarobjekt.

Vi får heller inte glömma den nya och mycket efterlängtade uppgraderingen av Ethereum, som inleddes i slutet av 2020 och är tänkt att hjälpa Ethereum att skala och minska de dyra transaktionskostnader som för tillfället är en flaskhals för dess användning.

I andra änden av spektrumet har du Bitcoin, som i huvudsak är ett värdemynt utan en tydlig färdplan. Visst, den får en uppdatering här och där och har många gafflar som försöker förbättra den. Men kort sagt så matchar Bitcoin inte Ethereums innovationshastighet.

Det är en stor fördel för Ethereum att det inte bara handlar om ännu ett värdemynt, utan driver alla användningsområden som är byggda ovanpå ETH-blockchain. Detta inkluderar DeFi, NFT och decentraliserade applikationer.

Ska du köpa BTC?

Bitcoin har sjunkit stadigt i värde och många branschjättar är nu oroliga över dess påverkan på miljön, liksom långsamma behandlingstider för transaktioner. Det var den första kryptovalutan på marknaden och har därför lockat allmänhetens uppmärksamhet och krönts som kungen i kryptoindustrin.

Det i sig kan ha varit tillräcklig anledning för att köpa Bitcoin tidigare, med det är inte tillräckligt för att köpa BTC nu. Med tanke på det faktum att BTC för närvarande handlas cirka 38 000 dollar efter att nyligen ha flirtat med 30 000 dollar är det inte rätt tid att investera i kryptovalutan.

Men eftersom investerare arbetade hårt för att pressa upp Bitcoin till 30 000 dollar kan denna nivå stå sig som en motståndsnivå. Om du kan investera vid 30 000 kan det visa sig vara lyckat när situationen normaliseras, men utan en tydlig färdplan för dess utveckling är det sist och slutligen bara en spekulation.

Därför bör en kort stoppförlust placeras vid cirka 28 000 dollar för att begränsa förlusterna tidigt.

Ska du köpa ETH?

Ethereum å andra sidan ligger på 2 406 dollar, vilket är långt under dess ATH och det bör utnyttjas. Med tanke på den aktuella volatiliteten på kryptomarknaden bör du kanske köpa hälften av beloppet i ETH idag och den andra hälften om kryptovalutan sjunker till 2000 dollar.

Med sina många tekniska framsteg och kontinuerliga uppgraderingar kommer Ethereum absolut att öka i värde igen vid någon tidpunkt, och med tanke på att priset före kraschen låg på 4 128 dollar så skulle det mycket väl kunna återvända till de nivåerna – särskilt med tanke på den konstanta tillväxten inom DeFi.

Framtiden för DeFi

Ethereum verkar vara inne på rätt spår och utvecklar kontinuerligt sin blockchain – det ska bli spännande att se om den lyckas skala bättre och skifta sin proof-of-work-konsensusalgoritm (PoW) till ett mer miljövänligt alternativ.

Vi kan få se ETH öka i värde igen och potentiellt, en dag, överta Bitcoins kungakrona. Kommer detta att ske inom en snar framtid? Det är tveksamt men möjligheten finns eftersom fler och fler utvecklare utnyttjar blockkedjan och allt fler institutioner accepterar ETH som en betalningsmetod.

Slutsatsen är att Goldman Sachs-analytikerna kan vara något på spåret, men eftersom vi bara har tillgång till en liten del av rapporten via läckta dokument så vet vi inte vilken tidslinje Goldman Sachs resonerade kring.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust