Lordstown Motors elände fortsätter efter sänkt prognos och meddelande om kapitalanskaffning

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on maj 25, 2021
  • Aktierna i Lordstown Motor föll med cirka 15% under morgonen.
  • RIDE-aktien drabbades hårt efter att ledningen sa att de "stött på några utmaningar".
  • Ledningen sänkte sin prognos för 2021 och meddelade att de måste skaffa nya pengar.

Investerarna i Lordstown Motors Corp (NASDAQ: RIDE) tvingas genomlida nya rubriker som fick aktien att krascha med cirka 15% under morgon idag. RIDE-aktien reagerar efter att tillverkaren av elektriska pickups sänkte sin produktionsprognos och uppgav att de måste skaffa ytterligare kapital.

Lordstown säger att det ”stött på vissa utmaningar” under Q1

Lordstown rapporterade sitt kvartalsresultat för Q1 under måndag eftermiddag tillsammans med en affärsuppdatering. Investerare fokuserade mindre på intäkterna och andra traditionella mätvärden med tanke på att företaget förblir i produktionsfasen. Vad som var mest intressant var ledningens affärsuppdatering.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Lordstown sa i samband med sin resultatrapport för Q1 att 2021-produktionen av deras pickup Endurance nu ”i bästa fall” skulle vara 50% av dess tidigare förväntningar. De beräknade kostnaderna reviderades upp från ett intervall på 220 miljoner till 235 miljoner dollar till mellan 335 miljoner och 350 miljoner dollar. Dessutom sänkte ledningen sina likviditetsförväntningar för årsslutet från minst 200 miljoner dollar till ett nytt intervall på 50 till 75 miljoner dollar.

Lordstown VD sa att dess reviderade prognos var nödvändig efter att företaget ”stött på några utmaningar”, både branschövergripande frågor och utmaningar relaterade till covid-19. Framför allt upplevde företaget ”betydligt högre kostnader än förväntat” relaterade till delar, utrustning, fraktkostnader och kostnader förknippade med tredjepartsresurser.

Ledningen behöver tillgång till mer pengar

De ”utmaningar” som Lordstown mötte under det rapporterade kvartalet placerar företaget i en position där det behöver samla in ytterligare pengar. Företaget bekräftade att det redan för diskussioner för att skaffa kapital ”i olika former”.

Om Lordstown lyckas skaffa kapital snabbt så kan de vara i stånd att återgå till sin tidigare produktionsprognos. Samtidigt antydde Lordstown att Ford Motor Companys (NYSE: F) lansering av deras elektriska pickup F-150 är ett ”vägskäl” för industrin.

Även om han inte nämnde Ford vid namn, sa Lordstown att de fortfarande har en fördel av att vara först ut på marknaden, jämfört med betydligt större och mer erfarna Ford, vars pickup börjar produceras först nästa vår. Lordstowns VD Steve Burns sa detta under företagets konferenssamtal efter resultatrapporten:

”Vi ligger jämsides med någon sådan just nu och vi kommer snabbare ut på marknaden. Vi vill att så många människor köper vårt fordon medan vi är den enda spelaren på plan. Vi vill vara på version 2.0 när andra kommer ut med version 1.0.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust