NZD/USD: Hur högt kan ”kiwin” klättra efter RBNZ räntebeslut?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 26, 2021
  • NZD/USD hade sin bästa dag på månader efter RBNZ räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad och antydde att räntehöjningar skulle komma 2022.
  • Det finns en penningpolitisk skillnad mellan Fed och RBNZ.

NZD/USD-priset studsade tillbaka idag efter det senaste räntebeslutet från Nya Zeelands centralbank (RBNZ). Det steg till 0,7315 som högst, vilket var den högsta nivån sedan februari i år. Den nyzeeländska dollarn, eller ”kiwin”, steg också mot andra valutor som den australiska dollarn, det brittiska pundet och euron.

New Zealand dollar
Den nyzeeländska dollarns prisutveckling

RBNZ antyder högre räntor

RBNZ avslutade sitt penningpolitiska möte idag och gjorde som de flesta analytiker hade förväntat sig. Banken lämnade räntorna oförändrade på 0,25%, där de har legat sedan 2020. Banken beslutade också att lämna sin kvantitativa lättnadspolicy oförändrad på 100 miljarder dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

NZD/USD steg eftersom banken antydde att de kommer att börja justera räntorna under fjärde kvartalet 2022. Det var tidigare än många analytiker förväntat sig. De antydde också att de kommer att börja minska tillgångsköpen under det kommande året. Vidare höjde banken sina prognoser för landets ekonomiska tillväxt.

Beslutet kom vid en tidpunkt när Nya Zeelands ekonomi gör en snabb ekonomisk återhämtning. Situationen på arbetsmarknaden förbättras och den totala detaljhandelsförsäljningen studsar tillbaka. Samtidigt har landets bostadspriser stigit till följd av den stigande efterfrågan som de låga räntorna medfört.

Uppgifter som publicerades idag visade också att landets handelsöverskott ökade. I april ökade överskottet till 388 miljoner från tidigare 38 miljoner nyzeeländska dollar. Detta skedde när landets export minskade till drygt 5,37 miljarder nyzeeländska dollar medan importen sjönk till 4,9 miljarder nyzeeländska dollar.

RBNZ gick i flera andra centralbankers fotspår som blivit mer offensiva den senaste tiden. I sitt senaste beslut började t.ex. Bank of Canada att minska sina tillgångsköp genom att sänka de månatliga inköpen till 3 miljarder kanadensiska dollar. På samma sätt har Norges Bank antytt att en räntehöjning kommer senare i år medan Bank of England förväntas offentliggöra liknande planer senare i år. Federal Reserve har å andra sidan sagt att den enkla penningpolitiken kommer att vara längre.

NZD/USD-analys

NZD/USD
NZD/USD prisutveckling

3-timmarsdiagrammet visar att NZD/USD-paret steg kraftigt efter RBNZ-beslutet. Det steg till 0,7315, vilket var något över det tidigare motståndet vid 0,7300. Priset förblev över de glidande genomsnitten för 25 och 15 dagar och den stigande trendlinjen (markerad i lila). Det ligger också över den viktiga stödnivån vid 0,7270. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga och nästa viktiga mål att hålla ögonen på är den psykologiska nivån på 0,7350.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust