USD/ZAR sjunker till lägsta nivåerna under 2019 efter blandad PPI-data från Sydafrika

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 27, 2021
  • USD/ZAR-priset sjönk till den lägsta nivån sedan 2019 efter de senaste PPI-uppgifterna.
  • Sydafrikas producentprisindex steg med 6,7% i april, den högsta nivån sedan november 2018.
  • Paret kommer att reagera på de senaste BNP- uppgifterna och sysselsättningsdata från USA.

USD/ZAR sjönk till den lägsta nivån sedan februari 2019 när den sydafrikanska randens spektakulära rally fortsatte. Det sjönk till 13,660, vilket är 30% under den högsta punkten 2020. GBP/ZAR och EUR/ZAR föll också till de lägsta nivåerna sedan februari 2020.

South African rand
Den sydafrikanska randen

Den sydafrikanska randens rally fortsätter

Den sydafrikanska randen har framstått som en av de valutor som växer bäst tack vare de förbättrade politiska och ekonomiska förhållandena.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De senaste uppgifterna visade att landets tillverknings- och servicesektor har stärkts. På samma sätt har gruvproduktionen och detaljhandeln studsats tillbaka.

I en rapport som publicerades idag meddelade den sydafrikanska statistikbyrån att producentprisindexet (PPI) steg med 6,7% i april efter att ha stigit med 5,2% under föregående månad. Detta var en mindre ökning än medianuppskattningen på 6,8%. Det var också det högsta det har varit sedan november 2018. Dessutom har PPI stigit de senaste 11 månaderna i rad.

På månadsbasis steg PPI med 0,7% efter att ha stigit med 1,3% i mars. Byrån förklarade ökningen med att råvarornas priser stigit den senaste tiden.

De sydafrikanska PPI-uppgifterna kom en vecka efter att den sydafrikanska reservbanken (SARB) avgav sitt räntebeslut. Som förväntat lämnade centralbanken räntorna oförändrade på 3,5% för femte månaden i rad. Banken lät också offensiv och centralbankens ordförande uppgav att de kommer att förbli tillmötesgående den närmaste tiden.

Ser vi framåt kommer USD/ZAR-priset att reagera på de senaste amerikanska BNP-uppgifterna som kommer att publiceras på torsdag. Uppgifterna förväntas visa att ekonomin expanderade med 6,2% under första kvartalet till följd av det stora stimulanspaketet. Regeringen kommer också att publicera uppgifter om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången.

USD/ZAR: teknisk prognos

USD/ZAR
USD/ZAR teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/ZAR-paret sjönk till den lägsta nivån sedan 2019 idag. Det sjönk också under den viktiga stödnivån vid 13,94, som var den lägsta nivån i januari 2020. Paret flyttade också under 25 och 15 dagars exponentiella glidande medelvärden medan Relative Strength Index (RSI) flyttade till den översålda nivån på 30. Parets väg med minst motstånd är lägre, med nästa nyckelnivå att titta på vid 13,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust