USD/CHF obeslutsamt efter svaga schweiziska BNP-uppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 1, 2021
  • USD/CHF-paret förändrades endast lite efter de senaste schweiziska BNP-uppgifterna.
  • Den schweiziska ekonomin minskade med 0,5% under första kvartalet.
  • Detaljhandeln och tillverkningssektorn återhämtade sig i april respektive maj.

USD/CHF-paret förändrades lite idag efter de relativt svaga schweiziska BNP-uppgifterna. Paret handlas till 0,8987, vilket ligger i samma intervall där paret befunnit sig de senaste dagarna.

Swiss franc
Den Schweiziska francen

Schweiziska BNP-uppgifter

Schweiz ekonomi krympte under första kvartalet när det stigande antalet covid-19-fall i Europa begränsade efterfrågan på landets varor. Enligt Statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO) krympte ekonomin med 0,5% under första kvartalet efter att ha expanderat med 0,1% under fjärde kvartalet. Ekonomin minskade med 0,5% på årsbasis, vilket var bättre än minskningen med 1,6% under fjärde kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt SECO berodde minskningen också på den svaga prestandan inom tjänstesektorn eftersom många icke-väsentliga företag stängde. Boende- och livsmedelssektorn minskade med 30,4% medan konst och underhållning minskade med 5,1%. De enda sektorerna som noterade tillväxt var inom finans och offentlig förvaltning. Dessutom ökade landets exportörer försäljningen till USA och Kina.

Analytiker och Schweiziska nationalbanken (SNB) bedömer att landets ekonomi kommer att se en stark återhämtning under andra och tredje kvartalet. För det första vaccineras fler människor i Schweiz och Europeiska unionen. Detta innebär att lokal och regional handel snart kommer att studsa tillbaka.

USD/CHF reagerade också på den starka schweiziska detaljhandeln och PMI-siffrorna. Enligt SECO ökade landets detaljhandelsförsäljning med 35,7% på årsbasis i april när återöppningen fortsatte. Denna prestation var i jämförelse med en låg bas eftersom landet befann sig i en lockdown i april förra året.

Ytterligare uppgifter från Procure visade att landets PMI för tillverkning ökade från 69,5 i april till 69,9 i maj. Detta var bättre än de 64,4 som registrerades i Tyskland och 62,3 som registrerades i Italien.

USD/CHF: teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CHF-paret steg till en topp på 0,9472 i april. Detta var en anmärkningsvärd nivå eftersom den låg något över 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Sedan dess har priset sjunkit med mer än 5,25% till nuvarande 0,8986. USD/CHF-paret har flyttat sig under det 25-dagars glidande genomsnittet och ligger något under 23,6% retracement.

Detta är ytterligare bevis för att björnarna har kontrollen. De två raderna i den stokastiska oscillatorn har också flyttat sig över den neutrala nivån. Därför kan paret uppleva en kort uppstuds, där det kommer att testa 38,2% retracement på nytt och sedan återuppta den nedåtgående trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust