EUR/USD sjunker efter svag tysk detaljhandel

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 2, 2021
  • EUR/USD drog sig tillbaka efter att Tyskland publicerat svaga detaljhandelsuppgifter.
  • Försäljningen minskade med 5,5% i april på grund av lockdowns under andra halvan av månaden.
  • Fokus skiftar till det kommande ECB-beslutet och amerikanska Non-farm Payroll-löneuppgifter.

EUR/USD-priset sjönk idag efter den relativt svaga tyska detaljhandelsförsäljningen. Paret föll till 1.2180, vilket var 0,60% under den högsta nivån på tisdag.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Svag tysk detaljhandel

Tyskland är den största ekonomin i euroområdet och dess ekonomiska uppgifter tenderar att ha stor inverkan på blockets beslutsfattare, som t.ex. i Europeiska centralbanken (ECB).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en rapport idag meddelade Destatis att landets detaljhandel minskade med 5,5% i april från föregående månad. Detta var en brantare nedgång än medianuppskattningen på 2,0% och föregående månads ökning med 7,7%. På årsbasis ökade detaljhandelsförsäljningen med 4,4% efter att ha ökat med 11% föregående månad.

I sin rapport förklarade Destatis nedgången till de lockdown-åtgärder som fanns på plats under andra halvan av månaden och den omfattande handeln före påsk i mars.

Uppgifterna kom en dag efter att Eurostat publicerade stark inflationsdata från euroområdet. Siffrorna avslöjade att konsumentprisindexet (KPI) ökade med 2,0% i april från 1,6% föregående månad. Denna siffra låg i linje med ECB:s mål. Det var första gången blockets inflation steg till 2,0% sedan 2018.

Dessa siffror kom en vecka innan ECB fattar sitt räntebeslut. Analytiker förväntar sig att banken kommer att lämna räntorna oförändrade trots att inflationen stiger och vaccinationskampanjerna fortskrider. De förväntar sig också att banken ska lämna sina tillgångsköp intakta eftersom Lagarde redan har varnat för att det nuvarande inflationstrycket är tillfälligt. I en anteckning skrev analytiker vid ING att:

”I stort sett är det sant att upprätthållna PEPP-inköp i sin nuvarande takt under ytterligare ett kvartal kommer att påverka, men detta måste vägas mot det faktum att Lagarde har gjort ett bra jobb för att styra marknaderna mot detta resultat förra veckan.”

EUR/USD: teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att EUR/USD har dragit tillbaka efter den svaga tyska detaljhandeln. Paret förblir dock över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA), vilket är ett tecken på att tjurarna förblir i kontroll.

Paret ligger också något över den nedre linjen i det stigande kanalmönstret. Det ligger också något under 1,2245, vilket var den högsta nivån den 25 februari. Därför kommer paret sannolikt att behålla en stigande trend så länge det ligger över de två glidande medelvärdena.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust