USD/INR stiger när Indiens export ökar trots pandemin

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 2, 2021
  • USD/TRY-paret steg efter de senaste handelsuppgifterna från Indien.
  • Landets export steg till 32,2 miljarder dollar i maj medan exporten sjönk till 38,8 miljarder dollar.
  • Handelsunderskottet minskade till 6,3 miljarder dollar.

USD/INR steg något idag trots att Indien publicerat relativt uppmuntrande preliminära handelsnummer. Paret steg till 73,32, vilket var det högsta det har varit sedan den 18 maj.

usd/inr
USD/INR prisutveckling

Indiens export ökade i maj

Indien har figurerat i rubrikerna de senaste månaderna eftersom antalet fall av covid-19-viruset har fortsatt att öka. Landet har bekräftat fler än 28,3 miljoner infektioner och drygt 335 000 dödsfall. De senaste uppgifterna visade att landet drabbades av fler än 133 000 nya fall igår och över 3 200 nya dödsfall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå verkar landets verksamhet gå bra, vilket framgår av de senaste handelsnumren. Enligt landets statistikbyrå ökade exporten från 30,63 miljarder dollar i april till 32,2 miljarder dollar i maj. Under samma period minskade importen från mer än 45,72 miljarder dollar till 38,53 miljarder dollar. Detta ledde till en kraftig nedgång i handelsunderskottet, som minskade från 15 miljarder dollar till 6,32 miljarder dollar. Analytiker förväntade sig att underskottet skulle öka till mer än 15,20 miljarder dollar.

USD/INR reagerade också på nyheter om att Indien och Storbritannien intensifierar sina handelssamtal för att ta bort icke-tariffära hinder och öka tillgången. De två nationerna har identifierat några saker som kan uppnås på kort sikt. Målet är att nå ett avtal i slutet av året. Affären kommer att ge Storbritannien tillgång till den stora indiska marknaden – särskilt för produkter som medicintekniska produkter och äpplen. Det kommer också att göra det lättare för indiska sjuksköterskor och sjömän att arbeta i Storbritannien.

Den indiska rupien har vunnit gentemot dollarn den senaste månaden tack vare det ökande inflödet av kontanter till landet i samband med stödkampanjer för pandemin.

USD/INR: teknisk analys

USD/INR
USD/INR teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/INR-paret bildade ett dubbeltoppmönster vid 75,47 mellan april och maj. Halsen på denna dubbla topp var 74,28. Paret har sjunkit med mer än 4% från den högsta nivån den 21 april och 28 maj.

Under de senaste dagarna har paret studsat tillbaka med mer än 1% när handlare väntar på de kommande amerikanska löneuppgifterna. De glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar är nära att bilda ett hausseartat crossover-mönster. Paret har också stigit över 78,6% Fibonacci retracement-nivån. Därför kan paret fortsätta att stiga när tjurar riktar in sig mot 61,8% retracement-nivån vid 73,51.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust