USD/CNY: Den kinesiska yuanen stiger mot dollarn

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 3, 2021
  • USD/CNY-paret handlas på den lägsta nivån på mer än tre år.
  • Detta beror delvis på att den kinesiska ekonomin har fortsatt att gå starkt den senaste tiden.
  • Paret kommer härnäst att reagera på de senaste sysselsättningsuppgifterna från USA.

USD/CNY-priset ligger nära den lägsta nivån sedan mars 2018 när den kinesiska ekonomiska återhämtningen tar fart. Det handlas till 6,3842, vilket är 11% under den högsta nivån 2020.

USD/CNY
USD/CNY prisutveckling

Kinas ekonomiska tillväxt accelererar

Kina har tagit sig ur covid-19-pandemin bättre än de flesta andra länder. Det var den första ekonomin som noterade kvartalsvis tillväxt under andra kvartalet 2020. Landet gynnades av det faktum att det lyckades kontrollera antalet infektioner när pandemin startade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De gynnades också av stark internationell efterfrågan. När fler länder införde lockdown-åtgärder övergick de till att importera de flesta föremålen från just Kina. Vidare flödade en betydande mängd stimulansmedel indirekt till landet. Detta bevisas av de senaste stora handelsöverskotten som landet har registrerat.

Den kinesiska ekonomiska tillväxten fortsätter, vilket framgår av de senaste ekonomiska uppgifterna. Tidigare idag visade uppgifter från Caixin att landets PMI för tjänstesektorn sjönk från 56,3 i april till 55,1 i maj. Även om detta var en nedgång förblev PMI-siffran över 50, vilket innebar att landets tjänsteproducenter fortsatte att göra det bra. I ett uttalande sa Markit att:

”Tjänsteutbudet och -efterfrågan fortsatte sina stigande trender för den 13:e månaden i rad, även om båda expanderade i en långsammare takt än föregående månad. Efter att ha expanderat i april sjönk den utomeuropeiska efterfrågan när antalet nya exportaffärer minskade.”

Ser vi framåt kommer USD/CNY-paret att reagera på de senaste sysselsättnings- och PMI-siffrorna från USA. Senare ikväll kommer ADP att publicera sina senaste uppskattningar av landets privata jobbsektor. Uppgifterna följs sedan av den senaste amerikanska datan om antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning.

I allmänhet förväntar sig analytiker att antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången har minskat till den lägsta nivån sedan pandemin startade. Och på fredag kommer USA att publicera de senaste non-farm payroll-uppgifterna.

USD/CNY-analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CNY föll under den supportnivån vid 6,4200 i maj. Detta var ett viktigt stöd eftersom det var den lägsta nivån i februari. Paret föll också under 25 och 50 dagars glidande medelvärden medan MACD har sjunkit till den lägsta nivån sedan januari.

Därför, även om en uppstuds är möjlig, kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 6,300. Ett lyft över motståndet vid 6,57 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust