Ungerska konstnärer planerar att resa en Satoshi Nakamoto-staty i Budapest

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 4, 2021
  • Statyn kommer att resas nära statyn av Apples grundare, Steve Jobs, i Graphisoft Park.
  • Konstnären bakom idén vill framhäva fördelarna med BTC och blockchain.
  • Ungern öppnar gradvis för krypto och lagstiftarna planerar att sänka handelsskatterna.

Två ungerska skulptörer arbetar med en skulptur i full storlek av Satoshi Nakamoto. Planen är att resa skulpturen i Graphisoft Park i Budapests tredje distrikt, som redan har en staty av Apples grundare Steve Jobs, skriver Cointelegraph. Skulptörerna, som heter Réka Gergely och Tamás Gilly, har visat en skiss av statyns design som visar en figur med ett blankt ansikte.

Enligt artikeln kommer statyn att vara av brons och bära en Bitcoin-hoodie. Ansikte kommer att vara gjort av en reflekterande yta för att låta människor se sin egen spegelbild när de tittar på den. På så sätt vill konstnärerna förmedla att vi alla är Satoshi. Projektet finansieras av de fyra organisationerna Mr. Coin, Crypto Academy, Blockchain Hungary Association och Blockchain Budapest.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Konstnären bakom projektet är András Györfi, en ungersk målare och kryptoentusiast, som försöker framhva fördelarna som Bitcoin och blockchain kan erbjuda. Enligt honom är blockchain en effektiv, rättvis och transparent databas som minskar misstron mellan människor. Han konstaterade också att tekniken har potential att förbättra flera industrier för att göra världen till en bättre plats.

Ungern välkomnar krypto trots ökande oro från den globala tillsynsmyndigheten

Dessa nyheter kommer efter att Ungerns finansminister, Mihály Varga, presenterade regeringens stimulansprogram för att stärka landets ekonomi. För att minska de ekonomiska svårigheterna under covid-19-pandemin planerar Ungerns lagstiftare att sänka kryptohandelsskattern från 30,5% till 15%. Enligt uppgift kan dessa ändringar träda i kraft redan 2022.

För närvarande är kryptoreglerna i landet inte strikta. I kombination med de sänkta kryptoskatterna skulle Ungern inte bara ge kryptoinvesterare en stor skattelättnad utan också locka utländska kryptoföretag och investerare. När många länder, som t.ex. Kina, tar tydlig ställning mot kryptovalutor och till och med implementerar nya anti-kryptoåtgärder flyttar kryptoentusiaster gradvis till jurisdiktioner som har vänligare regler.

Ungerns kryptovänliga miljö har banat väg för Satoshis staty, men det är inte första landet där en staty med kryptotema rests. År 2018 finansierade börsen Bitstamp ett sju meter brett Bitcoin-monument i den slovenska staden Kranj.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust