Kerrisdale Capital säger att Virgin Galactic låtsas var ett rymdturismföretag

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 4, 2021
  • Kerrisdale Capital Management blankar aktier i Virgin Galactic Holdings.
  • Investeringsföretaget säger att Virgin's teknik är en återvändsgränd.
  • Virgins aktier har stigit med mer än 50% de senaste två veckorna.

Efter att Cathie Woods Ark Invest sålde sin återstående andel i Virgin Galactic Holdings Inc (NYSE: SPCE) förra månaden, är rymdflygbolaget under attack igen – den här gången från Kerrisdale Capital Management.

Kerrisdale Capital har blankat SPCE

I sina tweets på fredag slog Kerrisdale Capital fast att Virgin Galactic låtsas vara ett rymdturismföretag men har teknik som är kostsam, allt annat än konkurrenskraftig eller tilltalande och rent av en ”återvändsgränd”. Investeringsbolaget tillkännagav att de nu har gått kort på SPCE och skrev:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vill rika människor verkligen betala 300 000 dollar för att sprängas upp till en höjd som de flesta länder på jorden inte ens skulle betrakta som ”rymden”, känner sig viktlösa i cirka 3 minuter och sedan faller ner helt utan bränsle eller fallskärm?”

Enligt Kerrisdale Capital lovar Virgin Galactics kommersiella rymdflygningar, även efter sjutton år av förseningar och katastrofer, en upplevelse som inte räcker till för att kallas för rymdturism och inte ens är i närheten av ett ännu större uttryck som Virgin Galactic använder sig av – ”rymdutforskning”.

Hur ligger Virgin Galactic till jämfört med sina rivaler?

Virgin Galactics rymdflygningar har hittills inte nått Karman-linjen. Som jämförelse planerar Jeff Bezos Blue Origin sin första bemannade rymdfärd den 20 juli som förväntas ta sex astronauter över 100 kilometer över rymdgränsen.

Elon Musks SpaceX satsar på att erbjuda utflykter på flera dagar i jordens bana. Med rivaler som siktar högre och investerar i avancerad teknik har Virgin Galactic tappat sin fördel av att ha varit först ut.

I sin rapport på fredag betonade Kerrisdale Capital också att testerna av Virgin Galactics system hittills har orsakat fyra olyckor och varnar för att företagets föråldrade teknik kan döda fler i framtiden.

Virgin Galactics resultat på aktiemarknaden

Nyheten kommer efter Virgin Galactics framgångsrika testflygning i slutet av maj, som ledde till att aktierna skjutit upp med över 50% de senaste två veckorna. Trots Kerrisdales kritik steg det NYSE-noterade företaget med ungefär 3% när marknaden öppnade idag, innan aktien förlorade hela intradagsvinsten senare.

I skrivande stund handlas Virgin Galactic för 31 dollar per aktie vilket innebär ett marknadsvärde på 7,46 miljarder dollar. Som jämförelse inleddes året på betydligt lägre 23,21 dollar per aktie. Rymdturismföretaget presterade starkt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på nära 100%.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust