USD/JPY vid nedre sidan av stigande kanal efter Japans BNP-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 8, 2021
  • USD/JPY-paret steg blygsamt efter de något förbättrade BNP-uppgifterna från Japan.
  • Ekonomin krympte med 3,9% under första kvartalet.
  • Investeringar, konsumenters och offentliga utgifter minskade under första kvartalet.

USD/JPY steg något under den asiatiska sessionen trots de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Japan. Paret steg till 109,40, vilket är något högre än veckans lägsta på 109,18.

USD/JPY
USD/JPY prisutveckling

Japans förbättrade BNP-data

Den japanska ekonomin krympte långsammare under det första kvartalet än vad man tidigare förväntat sig. Uppgifter från finansministeriet visade att ekonomin krympte med 1,0% under första kvartalet efter att ha expanderat med 2,8% under fjärde kvartalet. Denna nedgång var bättre än den genomsnittliga prognosen på en nedgång på 1,2%. På årsbasis krympte ekonomin med 3,9% under första kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtliga sektorer i den japanska ekonomin krympte under första kvartalet. Investeringarna minskade med 1,2% under kvartalet efter att ha expanderat med 4,3% under fjärde kvartalet. Denna sammandragning kom när företagen pausade sina investeringar i samband med att regeringen utlyste undantagstillstånd för att begränsa spridningen av covid-19-pandemin.

Samtidigt minskade den externa efterfrågan med 0,2% under kvartalet eftersom andra handelspartners, som Europa, implementerade lockdown-åtgärder. Viktigast av allt var att den privata konsumtionen, den största delen av den japanska ekonomin, minskade med 1,1% efter att ha expanderat med 2,2% under fjärde kvartalet.

Analytiker förväntar sig att landets ekonomi kommer att återhämta sig under andra kvartalet. Ekonomer som intervjuats av Nikkei ser ekonomin växa med 1,84% på årsbasis. I en anteckning sa en analytiker till tidningen:

”Konsumentutgifterna är sannolikt inställda på en kraftig återhämtning efter den 20 juni. Återförsäljare förväntas också inleda försäljningskampanjer runt tiden för undantagstillståndet.”

USD/JPY reagerade också på starka löneuppgifter. Övertidsersättningen, som anses spegla affärsverksamhetens situation i Japan, ökade med 6,40% i april efter att ha sjunkit med 5% i mars. De genomsnittliga kontanta intäkterna ökade också med 1,6% medan de totala löneinkomsterna för anställda ökade med 1,6%.

Blickar vi framåt kommer nästa nyckelkatalysator för USD/JPY-paret att vara det amerikanska konsumentprisindexet (KPI) som kommer att publiceras på torsdag. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att den genomsnittliga KPI:n steg med 4,7% i maj medan kärn-KPI:n steg med mer än 3%.

USD/JPY: teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

USD/JPY har bildat en stor stigande kanal på 4-timmarsdiagrammet och det aktuella priset ligger något över den nedre sidan av denna kanal. Det ligger också mellan 50% och 61,8% Fibonacci retracement-nivåerna. Priset har också sjunkit under 25 och 15 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Därför kommer priset sannolikt att stiga på kort sikt när tjurar riktar in sig mot kanalens övre sida vid 110,35.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust