USD/SEK konsolideras efter svag svensk industriproduktionsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 8, 2021
  • USD/SEK-paret steg något efter den relativt svaga svenska industriproduktionsdatan.
  • Siffrorna visade att industriproduktionen sjönk med 0,2% i april.
  • Hushållens konsumtion minskade också med 5,1% i april.

USD/SEK-paret steg med drygt 0,25% idag efter blandad ekonomisk data från Sverige. Paret steg till 8,2800, vilket är cirka 0,45% över den lägsta nivån i maj.

USD/SEK
USD/SEK

Sveriges industriproduktion

Enligt en rapport från SCB minskade Sveriges industriproduktion i april i år. Den sjönk med 0,2% i april efter att ha ökat med 0,9% föregående månad. Produktionen ökade med 10,7% på årsbasis till följd av avmattningen ifjol.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den största bidragsgivaren till industriproduktionen var bilsektorn, som ökade med 8,8% i takt med att den lokala och internationella efterfrågan på bilar ökade. Denna tillväxt kompenserades delvis av en minskning med 0,1% inom kemi- och läkemedelsindustrin. Dessutom ökade tjänsteproduktionen med 9,2% i april.

Ytterligare uppgifter visade att det totala orderantalet minskade med 2,5% i april. Det steg med 30,5% på årsbasis på grund av den låga basen till följd av att efterfrågan minskade så drastiskt ifjol under covid-19-krisen. Samtidigt minskade hushållens konsumtion, den största bidragsgivaren till Sveriges BNP, med 5,1% i april. Transport och detaljhandelsförsäljning bidrog mest till dessa utgifter.

Dessa siffror visar att den svenska ekonomin sannolikt kommer att redovisa en relativt liten expansion under andra kvartalet. Resten av kvartalet ser dock ljusare ut när den lokala och internationella efterfrågan ökar.

Ser vi framåt kommer nästa katalysator för USD/SEK-paret att vara data från USA. På torsdag förväntas Bureau of Labor Statistics (BLS) publicera relativt starka inflationsuppgifter i maj. Mer exakt förväntar analytiker sig att uppgifterna visar att KPI ökade med 4,7% i maj medan kärn-KPI steg med mer än 3%. Dessa siffror kommer vid en tidpunkt då experter förväntar sig räntehöjningar i USA.

USD/SEK: teknisk analys

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/SEK befunnit sig i ett snävt intervall den senaste tiden. Längs vägen har paret bildat ett fallande kilmönster som visas i rött. Det ligger också på samma nivå som 25 och 15 dagars exponentiella glidande medelvärden. I en fallande kil uppstår en haussignal när de två linjerna rör sig nära sammanflödeszonen. Eftersom denna sammanflöde inte är nära kommer paret sannolikt att förbli i konsolideringsmönstret ett tag.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust