USD/ZAR stiger något efter stark BNP-data från Sydafrika

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 8, 2021
  • USD/ZAR-paret steg idag trots de starka BNP-uppgifterna från Sydafrika.
  • Ekonomin expanderade med 1,1% under första kvartalet efter att ha ökat med 1,4% under fjärde kvartalet.
  • Finanssektorn, gruvdriften och handeln bidrog mest.

Den sydafrikanska randen såg endast marginella förändringar gentemot den amerikanska dollarn efter de relativt starka BNP-uppgifterna från landet. USD/ZAR-priset steg till 13,56 idag, vilket är 1,22% över den lägsta nivån i år.

South African rand
Den sydafrikanska randen

Sydafrikas BNP-uppgifter

USD/ZAR-paret reagerade på de relativt starka sydafrikanska BNP-uppgifterna. Enligt landets statistikbyrå expandera ekonomin med 1,1% under första kvartalet, trots att landet fortsatte att hantera den nya vågen av covid-19-pandemin. Ekonomin expanderade med 1,4% under fjärde kvartalet 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Byrån nämnde finans-, gruv- och handelssektorerna som de största bidragsgivarna till expansionen. Samtidigt hjälpte konsumtionskonsumtionen och lagersaldona också återhämtningen. Landets ekonomi är fortfarande cirka 2,7% mindre än den var innan pandemin började. De enda sektorerna som släpade efter under kvartalet var kraft- och jordbrukssektorerna.

Analytiker förväntar sig att ekonomin fortsätter att expandera under andra kvartalet. För det första förblir räntorna låga och regeringen implementerar fler pandemiinsatser. Vidare har råvarupriserna stigit, vilket hjälper landets gruvsektor.

De starka sydafrikanska BNP-uppgifterna pekar på möjligheten att centralbanken kommer att börja sin åtstramningspolitik för att tämja inflationen. Vid sina tidigare möten har banken signalerat att de sannolikt kommer att ändra sin policy senare i år. Landets inflation har ändå varit relativt låg jämfört med andra länder på tillväxtmarknaden till följd av den sydafrikanska randens styrka.

USD/ZAR-paret kommer härnäst att reagera på de senaste inflationsuppgifterna från USA. Om siffrorna är relativt starka kommer de att motivera Fed att strama åt tidigare än väntat. I teorin leder en offensiv Federal Reserve till ett risk-off-sentiment, vilket påverkar den sydafrikanska randen.

USD/ZAR: teknisk analys

USD/ZAR
USD/ZAR teknisk analys

USD/ZAR-paret har studsat tillbaka de senaste sessionerna. Det har stigit från årets hittills lägsta nivå på 13,40 till 13,56. Det har också flyttat sig över den nedre sidan av den fallande kanalen och har stigit något över det glidande medelvärdet för 25 dagar. Det logger också väsentligt lägre än Ichimoku-molnet.

Därför kommer den sydafrikanska randen på kort sikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot kanalens övre sida vid 13,70. Paret kommer sedan att falla och återigen testa den nedre sidan av den här kanalen vid 13,40.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust