USD/CNY: Yuanen stiger när Kinas PPI skjuter upp till 2008-topparna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 9, 2021
  • USD/CNY-paret drog sig tillbaka något efter de starka kinesiska KPI- och PPI-uppgifterna.
  • Producentprisindexet steg med 9%, den högsta nivån sedan 2008.
  • Uppgifterna kom inför de kommande amerikanska inflationsuppgifterna.

USD/CNY-priset sjönk något efter de relativt starka kinesiska producent- och konsumentprisindexen. Det drog sig tillbaka till 6,3943, vilket är 0,35% under den högsta nivån denna månad.

USD/CNY
USD/CNY prisutveckling

Kinas inflation

Kina var den första globala ekonomin som tog sig ur covid-19-pandemin, tack vare att landet reagerade snabbt i inledningen av hälsokrisen. När många länder låste sina ekonomier vände de sig också till Kina för att beställa material.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kinesiska återhämtningen har fortsatt i år, vilket framgår av de stora handelsvolymerna från Kina. Faktum är att landets största utmaning nu är trängseln i många hamnar som de levererar varor till.

I en rapport idag meddelade National Bureau of Statistics (NBS) att det kinesiska producentprisindexet steg från 6,8% i april till 9% i maj. Detta var det högsta fabrikspriset sedan 2008 och är ett tecken på att tillverkarna klarar sig bra. Analytiker som intervjuats av Bloomberg förväntade sig att PPI skulle landa på 8,5%.

Under samma period steg den kinesiska KPI:n från -0,3% till -0,2%, vilket var lägre än den genomsnittliga uppskattningen av -0,1%. Som ett resultat steg KPI från 0,9% till 1,3% på årsbasis. Därför finns det tecken på att skillnaderna mellan konsument- och producentpriserna ökar. Detta kommer sannolikt att leda till mindre vinster, enligt analytiker på ING.

Ser vi framåt kommer nästa stora katalysator för USD/CNY-paret att vara den senaste amerikanska konsumentprisindexdatan som släpps på torsdag. Analytiker förväntar sig att komposit-KPI steg från 4,2% i april till 4,8% i maj medan kärn-KPI steg från 2,3% till 3,2%. Dessa siffror är viktiga eftersom de kommer att påverka de amerikanska räntorna.

USD/CNY: teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CNY har lyckats studsa tillbaka efter att ha fallit till den lägsta nivån på flera år på 6,3554 i maj. Paret pendlar längs 25 och 15 dagars glidande medelvärden. Samtidigt verkar paret bilda ett inverterat kopp och handtagsmönster, vilket vanligtvis är en baissignal.

Därför finns det en möjlighet att paret fortsätter att stiga när tjurar riktar in sig mot 38,2% retracement-nivån vid 6,4400. Ett fall under 6,38 skulle dock upphäver denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust