Kina arresterar 1 100 misstänkta för att tvätta olagliga medel via krypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on jun 11, 2021
  • Den kinesiska polisen slog till mot över 170 kriminella grupper.
  • Enligt Kinas ministerium för allmän säkerhet debiterade penningtvättarna kommissioner på upp till 5%.
  • Kinas betalnings- och clearing-förbund hävdar att den kriminella verksamheten med krypto ökar.

Den kinesiska polisen har arresterat fler än 1 100 personer som misstänks ha använt kryptovalutor för att tvätta pengar som erhållits genom telefon- och internetbedrägerier. De misstänkta olagliga aktiviteterna upptäcktes efter en nyligen genomförd insats. Enligt uppgift slog polisen till mot över 170 kriminella grupper som använder krypto för att tvätta olagliga medel.

Enligt en rapport från CNBC, som hänvisade till Kinas ministerium för offentlig säkerhet, debiterade tvättarna sina kriminella kunder en avgift på 1,5% till 5% för att konvertera medlen till digitala valutor via kryptobörser. Ministeriet avslöjade dock inte hur mycket pengar det rörde sig om.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Kinas betalnings- och clearing-förbund ökar antalet brottsliga aktiviteter som involverar kryptovalutor stadigt. Förbundet förklarar denna tillväxt med den anonymitet och den globala användningen av krypto och sa att dessa aspekter har gjort digitala valutor till en viktig kanal för gränsöverskridande penningtvätt.

Utöver penningtvätt påpekade förbundet att kryptovalutor också stöder olagligt spel. Enligt uppgift har cirka 13% av spelwebbplatserna integrerat krypto som betalningsmedel.

Kina fortsätter sina insatser mot krypto

Kina fortsätter att ta i med hårdhandskarna mot krypto. Även om Kina förbjöd kryptohandel redan 2019 så fokuserar de sig alltmer mot andra kryptorelaterade sektorer. Till exempel stängde den norra regionen Inre Mongoliet alla krypto-mining-anläggningar, med hänvisning till att de årliga energikraven inte uppfylldes. Detta drag skadade BTC:s hashrate betydligt, eftersom regionen tidigare stod för 8% av den datorkraft som BTC:s nät behövde.

I onsdags vidtog den nordvästra provinsen Qinghai liknande åtgärder genom att beordra att alla krypto-mining-anläggningar stängdes. Qinghai industri- och informationsteknologiska departement meddelade att de kommer att undersöka och bestraffa organisationer som utger sig för att arbeta med big data men som bedriver mining av virtuella valutor.

Även om Kina är negativa till krypto i allmänhet, uppger de att landet inför dessa förbud som en del av det övergripande arbetet för att uppnå koldioxidneutralitet inom fyra decennier.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust