Rapport: Influencers i sociala medier får betalt för kryptoannonser

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 16, 2021
  • Kim Kardashian West marknadsför Ethereum Max, ett kryptoprojekt utan vitbok.
  • Floyd Mayweather hypar också myntet och en av hans matcher sponsrades av projektet.
  • Experter tror att det är ganska riskabelt att marknadsföra kryptovaluta via influencers i sociala medier.

I takt med att kryptovalutornas popularitet ökar blir influencers i sociala medier alltmer engagerade i den framväxande sektorn. CNBC noterade detta den 15 juni och konstaterade att influencers som D’Amelio-familjen, Tana Mongeau och andra har lagt ut betalda kryptoannonser på sina sociala mediekonton. Annonserna är för en uppsjö av digitala valutor och kryptobörser.

Enligt artikeln har Kim Kardashian West, som har 228 miljoner följare på Instagram, anslutit till denna snabbt växande skara. Hon publicerade en annons för Ethereum Max på sin Instagram Story den 13 juni. Annonsen följdes av ett kort klipp där hon talade om Ethereum Max med en notis om att det var en annons nedtill på skärmen. I inlägget frågade Kardashian West sina följare om de är intresserade av krypto.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I annonsen slog den berömda influencern fast att inlägget inte var ekonomisk rådgivning, eftersom hon bara delade vad hennes vänner hade berättat för henne om Ethereum Max-token. Enligt henne har projektet precis bränt 400 biljoner tokens, vilket uppgavs motsvara cirka 50% av myntets totala utbud, för att ge tillbaka till E-max-communityn. Inlägget innehöll flera hashtags, inklusive #ad, som visar att inlägget var betalt.

Annonserna gör sannolikt mer skada än nytta

Utöver Kardashian West försökte även den amerikanska boxaren och promotorn Floyd Mayweather också att hypa den alternativa kryptovalutan under Bitcoin 2021-konferensen i Miami. Han fick emellertid inte ett särskilt varmt mottagande, eftersom deltagarna buade honom från scenen. Myntet sponsrade också boxarens senaste match med Jake Paul.

Trots Ethereum Maxs partnerskap med kända offentliga personer anser experter att altcoinen är mycket riskabel. Enligt uppgift har projektet ingen vitbok som andra mynt på kryptomarknaden. Därtill har allmänheten fått mycket knapp information om projektets utvecklare.

Enligt James Ledbetter, en redaktör för fintech-nyhetsbrevet FIN och ett vanligt förekommande ansikte på CNBC, blir kryptokampanjer genast mer problematiska när influencers inte avslöjar att de har fått betalt för att delge informationen.

Han konstaterade att det han främst oroar sig för är att målgruppen över lag är ekonomiskt osofistikerad och har begränsad tillgång till medel. Ledbetter resonerade att det är därför som detta område har varit föremål för regleringsåtgärder i många år.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust