Viktiga punkter från Oracles Q4- och helårsrapporter

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 16, 2021
  • Oracle Corp slog Wall Streets prognoser under fjärde kvartalet.
  • Teknikföretaget tillkännagav 32 cent per aktie i kvartalsutdelning.
  • Oracle föll med cirka 4% under gårdagens efterhandel.

Oracle Corp. (NYSE: ORCL) rapporterade sina finansiella resultat för fjärde kvartalet igår och överträffade Wall Streets uppskattningar. Aktien sjönk ändå med cirka 4% under gårdagens efterhandel.

Ekonomiska Q4-resultat

Oracle meddelade att de tjänade 4,03 miljarder dollar (2,86 miljarder pund) under fjärde kvartalet eller 1,37 dollar per aktie. Programvaruföretaget genererade 11,23 miljarder dollar i försäljning, jämfört med fjolårets Q4 på 10,44 miljarder dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På justerad basis tjänade det amerikanska företaget 1,54 dollar per aktie – en ökning från 1,20 dollar per aktie för ett år sedan. Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle redovisa 11,02 miljarder dollar i intäkter för fjärde kvartalet och 1,31 dollar i vinst per aktie.

Utdelning, återköp av aktier och helårsresultat

Oracle tillkännagav 32 cent per aktie i kvartalsvis utdelning igår. De avslöjade även att de återköpte 20,9 miljarder dollar i aktier under budgetåret 2021.

För hela räkenskapsåret rapporterade Oracle 40,48 miljarder dollar i försäljning, vilket motsvarar en ökning med 3,6% jämfört med räkenskapsåret 2020. Tillväxttakten under det nyligen avslutade året markerade den näst bästa för det Austin-baserade företaget sedan räkenskapsåret 2012. Det NYSE-noterade företaget bokförde 14,1 miljarder dollar i årsvinst eller 4,67 dollar per aktie.

Intäkter från enskilda affärssegment

Andra anmärkningsvärda siffror i Oracles intäktsrapport inkluderar en ökning av intäkterna från molntjänster och licensstöd med 8%, samt en ökning med 9% för moln- och lokala licenser. Båda segmenten överträffade analytikernas uppskattningar. Hårdvaruintäkterna minskade med 2%, vilket låg i linje med FactSet-konsensus, och andra generationens molninfrastruktur såg en 100-procentig ökning av kvartalsintäkterna.

Prognos för första kvartalet

För det första kvartalet förutspår VD Safra Catz nu upp till 98 cent i justerad EPS och en tillväxt på 3% till 5%. Analytiker å andra sidan förväntar sig 1,03 i justerat resultat per aktie och en 3-procentig intäktstillväxt.

En JPMorgan-analytikers kommentarer

En analytiker från JPMorgan ifrågasätter Oracles potential att fortsätta stiga på aktiemarknaden:

”En stor del av lyftet från värderotationen är nu bakom oss. Våra granskningar stöder Oracle potential för att förskjuta några mycket stora konkurrenters ERP-fotavtryck, och tröskeln på 5 dollar i EPS närmar sig som en positiv milstolpe, men med mycket mindre resurser för att genomföra återköp av aktier kommer ett förbättrat resultat att bli ytterligare en utmaning i framtid eftersom det måste drivas mer av kärnverksamheten.”

JPMorgan har just nu en ”overweight”ranking för Oracle med ett kursmål på 73 dollar per aktie. Oracles resultat ökade med nästan 100% under det föregående kvartalet (Q3).

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust