TikToks moderbolag ByteDance har nästan 2 miljarder användare

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 17, 2021
  • ByteDances intäkter steg med 111% under 2020 till 34,3 miljarder dollar.
  • Moderorganisationen för TikTok såg en vinsttillväxt på 93%.
  • Antalet aktiva användare (MAU) steg till 1,9 miljarder per månad.

ByteDance offentliggjorde sina finansiella helårsresultat under ett företagsomfattande idag. Enligt en anställd som deltog i mötet rapporterade TikToks moderbolag 34,3 miljarder dollar i intäkter för 2020, vilket motsvarar en 111-procentig årlig tillväxt. Bruttovinsten på 19 miljarder dollar motsvarade en ökning med 93%.

ByteDance meddelade att antalet aktiva användare per månad (MAU) steg till 1,9 miljarder år 2020. Siffran står för MAU på alla dess plattformar, inklusive TikTok, Douyin och Toutiao. Det kinesiska företagets värdering ligger just nu på drygt 100 miljarder dollar.

ByteDance anställde en Xiaomi-chef som finanschef

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tidigare i år utnämnde ByteDance Shou Zi Chew till sin nya finanschef – en ledningsförändring som många tolkade som att det Peking-baserade företaget överväger ett börsintroduktion (IPO). Chew har tidigare varit verkställande direktör på Xiaomi.

Källan, som föredrog att vara anonym, avslöjade också att ByteDance bokförde 2,1 miljarder dollar i rörelseförlust år 2020, jämfört med 684 miljoner dollar i rörelseresultat året innan. Förlusten hänför sig främst till kostnaden för aktiebaserad ersättning till aktieägarna.

ByteDance har utvidgat sitt fotavtryck på de internationella marknaderna tack vare sin videodelnings- och sociala nätverkstjänst, TikTok. Annonsering är fortfarande den primära inkomstkällan för internetföretaget. De undersöker redan potentialen inom andra områden, inklusive spel, och avser att etablera sig som en stor konkurrent för giganter som Tencent.

USA:s tidigare president pekade ut ByteDance som ett nationellt säkerhetshot

Men i takt med att populariteten ökade så ställdes även ByteDance inför en rad nya utmaningar. Vid ett tillfälle pekade den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump ut företaget som ett säkerhetshot och beordrade dem att sälja sin TikTok-verksamhet i USA för att undvika svartlistning. Efter Bidens tillträde sa dock Wall Street Journal att ett avtal om att avyttra TikTok i USA lagts på is på obestämd tid.

Cyberspace Administration of China anklagade 104 appansökningar i år för olaglig insamling av personuppgifter. En av dessa appar var ByteDances kinesiska version av TikTok, “Douyin”. Tillsynsmyndigheten instruerade också att dessa appar var tvungna att justeras.

ByteDance står inför en omsusad ledningsförändring senare i år. Medgrundare Zhang Yiming kommer att lämna rollen som företagets verkställande direktör före början av 2022. Den nuvarande personalchefen Liang Rubo, som också var med och grundade företaget, blir ny VD.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust