Världsbanken kritiseras för att vägra hjälpa El Salvador att byta till BTC

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket,… read more.
on jun 17, 2021
  • El Salvador väckte stor uppmärksamhet efter att presidenten ville göra BTC till ett lagligt betalningsmedel.
  • Även om många har berömt beslutet fick det lilla landet också en hel del kritik.
  • El Salvador bestämde sig för att gå vidare, men när de bad Världsbanken om hjälp vägrade den att hjälpa till.

Världsbanken har kritiserats den senaste tiden efter att ha vägrat hjälpa El Salvador att övergå till att acceptera Bitcoin (BTC/USD) som lagligt betalningsmedel – ett beslut som meddelades för ungefär en vecka sedan av landets president. Naturligtvis ledde initiativet till lika delar kritik och beröm, vilket knappast kom som en överraskning för någon.

Världsbankens vägran att hjälpa till blev dock inte populär inom krypto-communityn. Banken nämnde transparens och miljöpåverkan som skäl till varför de inte stöder beslutet, vilket speglar Teslas skäl för att inte längre acceptera Bitcoin-betalningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Världsbanken sa dock att den är villig och kapabel att hjälpa El Salvador på andra sätt, till exempel med regleringsprocesser och att uppnå valutatransparens.

Även om medlemmarna i kryptoindustrin inte var nöjda med denna utveckling kunde de inte säga att de var särskilt förvånade. När allt kommer omkring var Bitcoin den första kryptovalutan någonsin, utvecklad speciellt för att ta makten från bankerna. Det vore alltför optimistiskt att förvänta sig att bankerna skulle hjälpa till med det uppdraget.

Anthony Pompliano kommenterade också, som svar på Världsbankens tillkännagivande, att banken ”inte har räknat ut hur man tjänar pengar på Bitcoin”.

Samson Mow, verkställande CSO för Blockstream, som också skapade ett blockchain-baserat spel som heter Infinite Fleet, var ännu mer kritisk mot beslutet. Han hävdade rent ut att Världsbanken är föråldrad.

Mows inställning kan vara lite extrem, men många har ändå stämt in, med tanke på hur stort detta är för Bitcoin och resten av kryptosektorn. Att bli ett lagligt betalningsmedel i ett av de amerikanska länderna skulle vara enormt, och det skulle vara ett exempel som många snart kunde följa.

Och även om skepsisen har varit stor så tar kryptovärlden hand om sina egna. T.ex. har Bitcoin Beach tillkännagivit att 30 utländska företagsledare kommer för att besöka stranden för att se hur man investerar i El Salvador, medan två företag redan har instruerat sina advokater att hitta ett sätt att etablera juridiska affärsenheter i landet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust