Sichuan stryper strömmen till BTC-mining-anläggningar – Hashraten minskar med 17%

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 21, 2021
  • Provinsen uppmanade energibolagen att stänga av strömförsörjningen till 26 mining-anläggningar.
  • Efter att BTC:s hashrate föll med 17% har myntets pris sjunkit 7,7% det senaste dygnet.
  • Även om den kinesiska kryptoindustrin är på väg mot en kollaps närmar sig landet sin CBDC-lansering.

Bitcoins hashrate har störtat med 16,94% det senaste dygnet efter att den kinesiska provinsen Sichuan uppmanade energibolag att sluta förse BTC-miners med ström. En rapport avslöjade dessa nyheter den 19 juni och noterade att provinsen implementerade åtgärderna efter ett möte mellan Kinas vetenskaps- och teknikbyrå och Sichuan Ya’an Energy Bureau. Enligt uppgift hade elbolagen fram till den 20 juni på sig att dra ur strömsladden för mining-verksamheterna.

Enligt rapporten påverkade detta direktiv 26 mining-anläggningar i regionen. Som ett resultat av den drastiskt minskade hashraten har BTC:s pris också rasat. I skrivande stund har myntet sjunkit 7,7% det senaste dygnet och handlas för 32 879,66 dollar. Som ett resultat kraschade också stora delar av kryptomarknaden och flera altcoins har sett tvåsiffriga förluster.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bortsett från kryptomarknaden har BTC-mining-pooler också drabbats hårt. Data från BTC.com visar att AntPool, den största mining-poolen, har tappat 3,12% av sin hashrate det senaste dygnet. Samtidigt minskade BTC.TOP:s hashrate med 21,05% under samma period, vilket gjorde den till den hårdast drabbade mining-poolen. Det innebar att mining-poolen föll från 11:e till 15:e plats på listan över de största poolerna.

Kinas negativa inställning till krypto banar väg för dess CBDC

Utöver Sichuan, som varit den näst största mining-regionen, har andra provinser i landet, såsom Xianjing, implementerat liknande regler, vilket påverkar BTC:s hashrate avsevärt. Med detta förbud mot BTC-mining är Kina på väg att lägga ett betydande krokben för Bitcoin-priset (BTC/USD), eftersom landet tidigare stod för cirka 65% av BTC:s globala hashrate.

Den här nyheten kommer när Kina fortsätter sina åtgärder mot krypto. Utöver att förbjuda kryptovalutor 2017 hindrade landet också finansinstitut från att bedriva kryptoverksamhet. Enligt utsago är Kinas förbud mot BTC-mining baserat på tron att BTC förbrukar mycket energi utan att erbjuda något värdefullt i gengäld.

Även om Kinas övergripande syn på krypto är negativ, så banar dessa förbud väg för lanseringen av den digitala yuanen, landets digitala centralbanksvaluta. Till skillnad från andra jurisdiktioner världen över har Kina investerat stort i sin CBDC. Även om landet ännu inte tillkännagivit lanseringen av sin CBDC så visar de senaste testerna att lanseringen inte är så långt borta.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust