Engine No 1 startar börshandlad fond under tickern ”VOTE”

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 22, 2021
  • Transform 500 ETF har redan säkrat investeringar till ett värde av 100 miljoner dollar.
  • Engine No 1 säger att de kommer att uppmuntra företag att prioritera ESG-frågor.
  • Den nya börshandlade fondens årliga kostnadsprocent blir 0,05%.

Engine No 1 meddelade idag att de lanserar en börshandlad fond under tickern ”VOTE”. Transform 500 ETF, tillade de, har redan säkrat åtaganden värda 100 miljoner dollar. Aktivistföretaget förväntar sig att lansera fler ETF:er i framtiden.

Engine No 1 uppmuntrar företag att prioritera ESG-frågor

Den passiva fonden kommer att spåra Morningstar US Large Cap Select Index och investera i de 500 största företagen i USA. Enligt Engine No 1 kommer det att driva företag att prioritera miljö-, sociala och samhällsfrågor (ESG). I sitt uttalande idag sa Vd Michael O’Leary:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Alltför många hållbara investeringsstrategier förskjuter en investerares exponering från företag som behöver förändras snarare än att arbeta för att ändra dem. Vi utnyttjar investerarnas kraft på ett nytt sätt för att faktiskt påverka genom hur vi röstar med våra aktier och arbetar direkt med företag.”

Nyheten kommer strax efter aktivistföretagets seger mot Exxon Mobil Corp (NYSE: XOM) som gjorde det möjligt för Engine No 1 att nominera fyra ledamöter till oljegigantens styrelse, varav tre lyckades vinna en plats. Aktivistföretaget har kritiserat Exxon för att inte göra sitt för att minska utsläppen ända sedan december 2020.

I en kommentar till lanseringen av den nya fonden sa Yasmin Dahya Bilger, Engine No 1:s chef för ETF:er:

”Det bör inte vara en avvägning mellan positiv påverkan och finansiell utveckling. VOTE kommer att bli en unik lösning för denna långvariga fråga, vilket gör det möjligt för indexinvesterare att generera långsiktigt värde samtidigt som man möter de mest kritiska miljö-, sociala och styrningsfrågorna för dessa företag.

Den nya fondens årliga kostnadsprocent blir 0,05%

Den årliga kostnadsprocenten för Engine No 1:s ETF kommer att vara 0,05%. Det amerikanska finansiella rådgivningsföretaget Betterment kommer att integrera den börshandlade fonden i sina socialt ansvarsfulla investeringsstrategier.

På måndagen sa en rapport från Bloomberg att Exxon Mobil planerar att sänka sin amerikanska kontorsarbetskraft med upp till 10% per år. Nedskärningarna, som kommer att fortsätta de närmaste tre till fem åren, kommer att baseras på prestationsutvärderingar. Endast de medarbetare som presterar sämst kommer att sägas upp.

Oljegiganten öppnade på 62,80 dollar per aktie idag och byter för närvarande händer för 63,80 dollar per aktie. Som jämförelse inledde företaget, som värderas till 270 miljarder dollar, året på betydligt lägre 41,50 dollar per aktie.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust