EUR/USD bildar baisseartad flagga när den ekonomiska återhämtningen i euroområdet accelererar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 23, 2021
  • EUR/USD-paret har bildat en baisseartad flagga på 4-timmarsdiagrammet.
  • Investerare reagerar på Fed-ordförandens relativt återhållsamma uttalande.
  • Paret steg efter de starka PMI-uppgifterna från euroområdet.

EUR/USD-paret steg något efter de relativt starka flashtillverknings-, tjänste- och komposit-PMI-uppgifterna från euroområdet. Paret steg till 1.1950, vilket är cirka 0,90% över den lägsta nivån i fredags förra veckan.

EUR/USD
EUR/USD

Ekonomisk boom i euroområdet

Affärsverksamheten i euroområdet fortsatte att förbättras i juni när fler länder fortsatte att öppna sina ekonomier igen. Enligt Markit steg eurozons tjänste-PMI från 55,2 i maj till 58,0 i juni. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 57,8. Det var också det högsta värdet på mer än 40 månader. Samtidigt ökade PMI för tillverkningssektorn från 62,2 i maj till 62,2 i juni. Totalt steg komposit-PMI till 59,2 i juni – den högsta nivån på 15 år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Markit förklarade euroområdets uppstuds med den relativt starka efterfrågan från lokala och utländska köpare. Samtidigt steg genomsnittspriserna för varor och tjänster i den snabbaste takten sedan 2002. Optimismen inom näringslivet steg och signalerade att de flesta av företagen kommer att fortsätta anställa och eventuellt höja lönerna. PMI för tillverkningssektorn steg från 64,4 till 64,9 i Tyskland medan den sjönk från 59,4 till 58,6 i Frankrike. I en anteckning sa Chris Williamson från Markit att:

”Datan lägger grunden för en imponerande expansion av BNP under andra kvartalet, följt av ännu starkare tillväxt under tredje kvartalet.”

EUR/USD reagerar också på det relativt återhållsamma uttalandet från Federal Reserve-ordföranden igår. Under en utfrågning av kongressen sa Powell att Federal Reserve är beredda att göra vad som krävs för att se till att ekonomin fungerade bra. Många analytiker såg detta som ett relativt återhållsamt uttalande som kom några dagar efter att Fed pekade på åtstramningar de närmaste åren.

EUR/USD: teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD-paret har studsat tillbaka de senaste dagarna. Det har lyckats gå över 61,8% Fibonacci retracement-nivån och verkar också bilda ett baisseartat flaggmönster, vilket vanligtvis är ett tecken på framtida nedgångar. Det ligger också under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden, vilket är ett tecken på att björnarna fortfarande kontrollerar prisutvecklingen.

Därför misstänker jag att paret kommer att återuppta den fallande trenden. Om detta händer kommer nästa nyckelnivå att titta på att vara förra veckans lägsta punkt på 1,1845 följt av 78.6% retracement-nivån vid 1,1825.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust