Qatars suveräna förmögenhetsfond undviker krypto medan Dubai går i motsatt riktning

By: Daniela Kirova
on jun 23, 2021
  • Qatars suveräna förmögenhetsfond har inte för avsikt att köpa kryptovalutor.
  • Qatar förbjöd all aktivitet som involverar kryptovaluta i maj.
  • Dubai å andra sidan lanserar en Bitcoin-fond.

Qatar Investment Authority (QIA) förvaltar mer än 350 miljarder dollar och rankas som en av världens största suveräna förmögenhetsfonder. Trots sin storlek har dess förvaltare inget intresse av att exponeras för kryptovaluta, rapporterade Bloomberg.

Kryptovalutor måste mogna

QIA: s vd Mansoor Bin Ebrahim Al Mahmoud sa den här veckan under Qatar Economic Forum att kryptovalutor ”behöver lite mognad” innan de kan investera i branschen. Bitcoins (BTC/USD) och andra kryptovalutors extrema volatilitet gör att Qatar Investment Authority och många andra institutioner väljer att undvika dem. Bitcoin har fallit från sin topp på cirka 65 000 dollar i april till att handlas för nära 30 000 dollar den senaste veckan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Istället kommer fonden att fortsätta att fokusera på att öka investeringarna i USA och Asien eftersom det vill balansera sin portfölj med vissa europeiska tillgångar. De kommer också att investera mer i aktier som svar på effekterna av covid-19 på kommersiella fastigheter.

Ett annat steg mot krypto

QIA:s beslut att undvika exponering för kryptovalutor kommer inte som någon överraskning för de som följt utvecklingen. Qatar Financial Center förbjöd all aktivitet som involverade kryptovaluta i maj. Landet i Mellanöstern implementerade rikstäckande lagar om digitala tillgångar. Specifikt försöker de bekämpa finansiering av terrorism och penningtvätt genom digitala valutor.

Qatars vice premiärminister och utrikesminister sa också i början av juni att framtiden för digitala valutor är ”oklar”.

Dubai gör tvärt om

Samtidigt rör sig Dubai i direkt motsatt riktning enligt en annan Bloomberg-rapport. Emiratet lanserade t.ex. en Bitcoin-fond på Nasdaq Dubai-börsen idag. Detta är den första fonden av sitt slag som handlas i region.

Syftet med Dubai-noteringen är att fonden ska kunna handlas dygnet runt världen över. Det är värt att nämna att Bitcoin-fonden inte spekulerar i kortsiktiga BTC-prisrörelser. I stället för att hantera direktinvesteringar i myntet fokuseras det på långsiktiga innehav som ett säkrare alternativ.

Fondens Kanada-baserade förvaltare, 3iQ, förväntar sig att lista liknande Bitcoin-fonder i Singapore, Taiwan, Sverige och USA, så att investerare får bättre exponering för kryptovalutaprodukter dygnet runt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust