EUR/USD-förutsägelse när euroområdets affärsaktivitet steg till 15-årstopp

Av:
Jul 5, 2021
Listen
  • EUR/USD steg något efter euroområdets starka tjänste- och komposit-PMI-data.
  • Tjänste-PMI ökade till 58,3 medan komposit-PMI steg till den högsta nivån på 15 år.
  • Analytiker på ING förväntar sig att paret kommer att sjunka till 1,1800 denna vecka.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Euron (EUR/USD) höll stadigt när investerare reagerade på den relativt svaga amerikanska dollarn och de starka PMI-uppgifterna för euroområdet. Valutaparet handlas till 1,1870, vilket är cirka 0,52% över den lägsta nivån förra veckan.

Eurozonens tjänste-PMI

De senaste ekonomiska uppgifterna från euroområdet har varit relativt starka tack vare den pågående återöppningen. Arbetslösheten har minskat medan affärsverksamheten har förbättrats.

I en rapport sa Markit att PMI för tjänstesektorn förblev oförändrat över 50, vilket innebär att sektorn expanderar. Detta är bl.a. ett resultat av att Spanien och Irland lättat på sina restriktioner, vilket ledde till en stark efterfrågan på deras tjänster. Samtidigt ökade rörelsekostnaderna inom tjänstesektorn i den snabbaste takten sedan 2008. Denna tillväxt berodde på högre löner och bränsle- och elpriser.

Samtidigt var komposit-PMI också starkt i juni. Siffran, som kombinerar tillverknings- och serviceindexen, steg till den högsta nivån på 15 år på 59,5. Det var också den fjärde månaden i rad när indexet ökade. I en anteckning sa Chris Williamson från Markit:

“En våg av optimism om att det värsta av pandemin ligger bakom oss har samtidigt drivit företagens förväntningar om tillväxt till den högsta nivån på 21 år, vilket talar för att momentument kan förstärkas ytterligare under de kommande månaderna.”

EUR/USD stiger också till följd av den relativt svaga amerikanska dollarn. Dollarindexet har sjunkit med mer än 0,20% när investerare fortsätter att reagera på de senaste sysselsättningsuppgifterna från USA. Uppgifterna visade att USA skapade fler än 850 000 jobb i juni medan arbetslösheten steg till 5,9%.

EUR/USD kommer att reagera på de senaste tyska industriproduktionsuppgifterna, som kommer att publiceras på onsdagen den här veckan. Det kommer också att reagera på det senaste FOMC-mötesprotokollet som ger mer information om eventuella framtida räntehöjningar.

EUR/USD – teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD – graf

Timdiagrammet visar att EUR/USD steg något tidigare idag. Det handlas till 1,1870, vilket är över den viktiga psykologiska nivån 1,1800. Paret har också bildat ett litet inverterat huvud och axlar-mönster. Det ligger också längs 25 och 15 dagars glidande medelvärden (MA). Det har också flyttat sig över Ichimoku-molnet. Därför finns det en sannolikhet att paret fortsätter att stiga på kort sikt och sedan sjunker till 1,1800-nivån. I en anteckning skrev analytiker vid ING att:

“Vi tror att EUR/USD kan gå under 1,1800 senare i veckan efter FOMC-protokollet, eftersom det är svårt att sätta Feds åtstramningsande tillbaka i flaskan nu.”

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10