USD/JPY-prognos efter starka uppgifter om hushållsutgifter från Japan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en finansanalytiker på Invezz som täcker marknaden för aktier, kryptovaluta och fiatvaluta. Han är en erfaren analytiker… Läs mer.
on jul 6, 2021
  • USD/JPY-paret sjönk efter de starka japanska uppgifterna om hushållens utgifter.
  • Hushållens utgifter ökade med 11,6% på årsbasis i maj.
  • Paret kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska PMI-uppgifterna för tjänstesektorn.

Den japanska yenen (USD/JPY) stärktes gentemot den amerikanska dollarn efter relativt positiva ekonomiska uppgifter från Japan. Paret sjönk till 110,84 idag, vilket är cirka 0,75% under den högsta nivån förra veckan.

Japans hushållsutgifter

Hushållens konsumtion är en viktig del av den japanska ekonomin och följs noga av handlare när de försöker bedöma ekonomins styrka.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifter som publicerades av det japanska finansministeriet visade att hushållens utgifter ökade med 11,6% på årsbasis i maj. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 10,9% och var den näst största sedan ministeriet började samla in uppgifterna.

Utgifterna minskade med 2,1% på månadsbasis, vilket var bättre än medianuppskattningen på -3,7%. Mer exakt ökade utgifterna för ett genomsnittligt hushåll med två eller fler personer till 2 500 dollar. Utgifterna har ökat under de senaste tre månaderna i rad.

Samtidigt reagerade USD/JPY också på det senaste genomsnittliga löneuppgifterna. Inkomsterna ökade från 1,4% i april till 1,9% i maj. Vidare ökade övertidsersättningen från 1,4% till 1,9% och med 20,70% på årsbasis. Övertidsersättningen är en viktigt uppgift eftersom det visar hur upptagna företag i ett land är. De senaste siffrorna från Markit visade att landets PMI för tillverknings- och tjänstesektorerna också gjorde det bra i juni.

USD/JPY kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska PMI-uppgifterna för tjänstesektorn och den icke-tillverkande sektorn. Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att de två förblev över 60 i juni när tillväxten accelererade. Senare denna vecka kommer paret att reagera på det senaste mötesprotokollet från Federal Open Market Committee (FOMC). Banken beslutade att lämna räntor och kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade under mötet.

USD/JPY – teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY – graf

3-timmarsdiagrammet visar att USD/JPY har haft en fallande trend den senaste tiden. Paret har sjunkit från 111,66 som högst till nuvarande 1110,85. Paret närmar sig den nedre sidan av den blå stigande kanalen. Därtill har det sjunkit under det 25 dagars exponentiella glidande genomsnittet (EMA) medan de två linjerna i MACD har flyttat sig under den neutrala linjen. Paret ligger också mellan de nedre och mellersta linjerna i Bollinger Bands. Därför är vägen med minst motstånd för USD/JPY lägre, med nästa nyckelstöd vid 110,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10