Är NZD/USD ett köp efter stark detaljhandelsdata från Nya Zeeland?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 12, 2021
  • NZD/USD-paret sjönk något efter de senaste detaljhandelsuppgifterna från Nya Zeeland.
  • Landets detaljhandel ökade med 0,9% i juni, främst tack vare förbrukningsvaror.
  • Paret kommer härnäst att reagera på den senaste amerikanska inflationen och detaljhandelsdata.

NZD/USD-paret sjönk något trots de relativt starka detaljhandelsuppgifterna från Nya Zeeland. Det sjönk till 0,6980, vilket är något under fredagens topp på 0,700.

Återhämtning i Nya Zeeland

Nya Zeelands ekonomiska återhämtning accelererar, enligt de senaste uppgifterna från landets statistikbyrå. Siffrorna visade att den elektronisk försäljningen ökade med 0,9% i juni efter att ha ökat med 1,7% föregående månad. Denna ökning ledde till en ökning med 4,0% på årsbasis. Försäljningen hade ökat med 18,1% på årsbasis till följd av fjolårets låga bas.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt statistikbyrån berodde ökningen främst på förbrukningsvaror som ökade med 1,8% till 41 miljoner nyzeeländska dollar. Förbrukningsvaror följdes av icke-detaljhandelförsäljning, bränsle och hållbara varor. Deras ökning kompenserades delvis av en kraftig minskning av klädförsäljningen. Totalt ökade landets detaljhandel med 989 miljoner nyzeeländska dollar.

Andra aktuella uppgifter från Nya Zeeland har varit relativt positiva och har drivit fler investerare att förvänta sig en offensiv centralbank. Exempelvis visade de senaste uppgifterna att antalet färdigställda radhus och lägenheter i maj ökade till 1 380, den högsta nivån sedan 1990.

Nya Zeelands institut för ekonomisk forskning (NZIER) avslöjade att företagens förtroende steg till den positiva zonen i juni. Netto 7% av företagen förväntar sig att de ekonomiska förhållandena kommer att förbättras, vilket var en kraftig återhämtning från föregående månads -13%. Förbättringen beror främst på den pågående återöppningen som har lett till mer lokal och internationell efterfrågan. Som följd visar uppgifter som Reuters har sammanställt att Nya Zeelands reservbank (RBNZ) sannolikt kommer att höja räntorna i november.

NZD/USD kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska inflationen och detaljhandelsuppgifterna som väntas på tisdag och fredag denna vecka. Andra viktiga siffror är antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången, bankintäkter och tillverkningsintäkter.

NZD/USD – teknisk analys

NZD/USD
NZD/USD – teknisk graf

NZD/USD handlas för 0,6980, vilket är mellan support- och motståndsnivåerna 0,6922 och 0,7095. På 4-timmarsdiagrammet är paret några punkter under 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Det har också bildat ett M-mönster som vanligtvis är ett baisseartat tecken.

Samtidigt har paret bildat ett Gartley-mönster (XABCD), vilket vanligtvis är ett hausseartat tecken. Därför kommer paret sannolikt att förbli vid denna punkt den närmaste tiden. De viktigaste stöd- och motståndsnivåerna kommer att vara 0,6920 och 0,7050.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust