USD/JPY bildar baisseartad flagga när Tokyos kris sänker prognoserna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jul 12, 2021
Updated: maj 27, 2022
  • USD/JPY steg något efter de senaste japanska PPI- och maskinbeställningsuppgifterna.
  • PPI ökade med 5% på årsbasis i juni medan orderingången för maskiner steg med 7,8% i maj.
  • Paret reagerade också på det senaste undantagstillståndet i Tokyo.

USD/JPY-paret steg något idag, trots det senaste starka japanska producentprisindexet (PPI) och ökade maskinbeställningar. Paret steg till 110,16, vilket är något över förra veckans lägsta värde på 109,53.

Japans PPI-data

Japan har stuckit ut vad gäller inflationen i år. Samtidigt som konsumentpriserna har stigit globalt visade de senaste uppgifterna att Japans konsumentprisindex har haft det kämpigt. Samtidigt har landets producentprisindex (PPI) stigit och ökat klyftan med KPI.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifter som publicerats av landets statistikbyrå visade att huvud-PPI sjönk från 0,8% i maj till 0,6% i juni. Denna ökning ledde till en ökning med 5,0% på årsbasis då priserna på nyckelvaror låg kvar på förhöjda nivåer.

Ytterligare uppgifter visade att Japans ekonomi fortsatte att visa en stark efterfrågan i maj. Kärnmaskinsorder ökade från 0,6% i april till 7,8% i maj. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 2,6%. Som ett resultat ökade orderingången med 12,2% på årsbasis efter att ha ökat med 6,5% i april. Detta var den tredje raka månaden som orderingången steg.

Uppgifterna visade att orderna bland tillverkare, vars order ökade med 2,8%. Order från icke-tillverkare ökade med 10% efter att ha fallit med 10% föregående månad.

USD/JPY steg delvis på grund av det nya undantagstillståndet i Tokyo när antalet covid-19-fall ökade. Det nya undantagstillståndet kommer att löpa fram till den 22 augusti, vilket har sänkt de övergripande utsikterna för ekonomin. Som ett resultat sägs regeringen överväga ett nytt stimulanspaket för att hantera situationen. En viktig medlem av Sugas parti sa att regeringen behövde ytterligare 270 miljarder dollar extra i budget.

Senare denna vecka kommer USD/JPY att reagera på de senaste amerikanska konsument- och producentprisindexen (KPI och PPI) som publiceras på tisdag och onsdag. Det kommer också att reagera på det senaste amerikanska tillverkningsindexet och detaljhandelsdata.

USD/JPY – teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY – graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/JPY-paret rörde sig under den blå stigande kanalen för två veckor sedan. Det sjönk sedan med 1% till 109,52 och studsade sedan tillbaka till dagens 110,16. Paret har flyttat sig under de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Det har också bildat ett baisseartat flaggmönster som visas i orange. Därför kommer paret sannolikt att återuppta den fallande trenden när björnarna siktar mpt förra veckans lägsta punkt på 109,53.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money