USD/CNY-prognos efter stark BNP och detaljhandel från Kina

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 15, 2021
  • USD/CNY-paret förändrades bara marginellt efter de starka BNP-siffrorna från Kina.
  • Den kinesiska ekonomin expanderade med 7,9% under andra kvartalet.
  • Detaljhandeln ökade medan arbetslösheten låg på 5%.

USD/CNY såg endast marginella förändringar idag efter att Kina publicerade relativt starka BNP- och detaljhandelssiffror. Det handlas för 6,4660, vilket är i samma intervall som det har befunnit sig de senaste dagarna.

Kinas BNP-uppgifter

Den kinesiska ekonomins återhämtning accelererade under andra kvartalet med hjälp av den relativt starka lokala och internationella efterfrågan. Enligt National Bureau of Statistics expanderade landets ekonomi med 1,3% från första till andra kvartalet. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 1,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det innebär en tillväxt på årsbasis på 7,9%, vilket var lägre än beräknade 8,1%. BNP-siffran var också lägre än föregående kvartals 18,3%, vilket är förståeligt eftersom landet hade en svagare period under första kvartalet 2020.

Den kinesiska BNP-ökningen berodde främst på den stora lokala och internationella efterfrågan. De senaste uppgifterna visade att den totala kinesiska exporten fortsatt att öka under de senaste månaderna. Denna trend har bromsats upp av de pågående logistikutmaningarna inom sjöfarten.

När efterfrågan steg så ökade de kinesiska företagen sina investeringar i anläggningstillgångar. De totala investeringarna ökade med 12,6% i juni efter att ha stigit med 15,4% i maj. På samma sätt ökade industriproduktionen med 8,3% medan detaljhandeln ökade med 12,1%. Sammanlagt har försäljningen ökat med 23% under 2021. Arbetslösheten har också legat stadig på 5,0%.

USD/CNY-paret reagerar också på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna och Jerome Powells tal inför den amerikanska kongressen. USA:s inflation har stigit till den högsta nivån på mer än ett decennium, men Fed är fortfarande optimistiska att den kommer att sjunka till deras mål på 2,0%.

Ser vi framåt kommer paret att reagera på de senaste amerikanska sysselsättningsuppgifterna som väntas ikväll. Det kommer också att reagera på tillverkningsindexen från Philadelphia och New York.

USD/CNY – teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY – teknisk graf

USD/CNY har studsat tillbaka från veckans lägsta nivå på 6,4490 till nuvarande 6,4660. Paret har testat den nedre sidan av det stigande kilmönstret på nytt och fallit något under 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Det verkar också bilda ett huvud och axlar-mönster. Det finns därför en sannolikhet att paret kommer att återuppta den fallande trenden trots den senaste uppstudsen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust