USD/JPY-prognos efter BOJ:s återhållsamma räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 16, 2021
  • USD/JPY steg något efter det senaste BOJ-räntebeslutet.
  • Banken lämnade sin ränta och QE-policy oförändrad.
  • De gav också en tydliga bild av sina klimatförändringspolicyer.

Den japanska yenen (USD/JPY) drog sig tillbaka under nattens handelssession efter det relativt återhållsamma uttalandet från Bank of Japan (BOJ). Paret steg till 110.08, vilket är några punkter över veckans lägsta nivå på 109,70.

BOJ:s räntebeslut

BOJ avslutade sitt penningpolitiska möte imorse. Som allmänt förväntat beslutade banken, under ledning av ordföranden Haruhiko Kuroda, att lämna räntan oförändrad på -0,10%, där de har legat de senaste åren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken beslutade också att fortsätta med sitt avkastningskurvkontrollprogram. Via det tillämpar banken -0,10% för alla saldon som innehas av finansinstitut i banken. De kommer att fortsätta att köpa så mycket statsobligationer som möjligt i ett försök att hålla de 10-åriga obligationsräntorna på cirka noll procent.

BOJ planerar att fortsätta med sin kvantitativa och kvalitativa politik för monetär lättnad (QQE) tills inflationen stiger till 2%. Med tanke på att landets inflation ligger något under 1% betyder detta att lättnadspolicyerna kommer att förbli de närmaste åren.

Banken har köpt statsobligationer och företagsobligationer för miljardtals dollar i flera år. Detta har pressat deras totala balansräkning till mer än 7,2 biljoner dollar. Detta innebär att bankens balansräkning är större än Japans totala BNP på cirka 5 biljoner dollar.

USD/JPY har sjunkit med mer än 1,45% de senaste dagarna på grund av de övergripande skillnaderna mellan BOJ:s och Federal Reserves policyer.

Medan BOJ förväntas behålla sitt återhållsamma tonfall ett tag, signalerade Fed att de snart kommer att börja strama åt sin lösa penningpolitik. Det senaste FOMC-mötesprotokollet visade att vissa medlemmar argumenterade för minskade inköp. USD/JPY-priset kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska detaljhandelsuppgifterna som väntas senare idag.

USD/JPY-prognos

USD/JPY
USD/JPY – teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/JPY-paret har kämpat kraftigt de senaste dagarna. Paret har fallit med mer än 1,4% från den här månadens topp på 111,62 till 110,00. Längs vägen sjönk det under den nedre sidan av den tidigare stigande kanalen som visas i blått.

Paret har sjunkit under de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Det ligger också något över det viktiga stödet vid 109,53, vilket var den lägsta nivån den 8 juli. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa stöd vid 109,53.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust