USD/ZAR-prognos: Sydafrikanska randen mot 15 efter SARB:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 23, 2021
  • USD/ZAR-paret steg något efter det senaste SARB-räntebeslutet.
  • Banken lämnade räntorna oförändrade och antydde en höjning under fjärde kvartalet.
  • Paret kan fortsätta stiga när investerare siktar mot motståndet vid 15,00.

USD/ZAR-paret steg något efter det relativt återhållsamma räntebeslutet från Sydafrikas reservbank (SARB). Paret steg till 14,7585, vilket är den högsta nivån på mer än en vecka.

SARB:s räntebeslut

Under de senaste mötena har SARB varit bland de mest offensiva centralbankerna på tillväxtmarknaderna. Banken åtog sig att höja räntorna för att hantera den stigande inflationen trots att landets arbetslöshet steg till mer än 40%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken ändrade tonfall i måndags när de avgav sitt räntebeslut. Banken lämnade sin referensränta på rekordlåga 3,5%. Räntan har legat på denna nivå under de senaste sex mötena. Uttalandet avslöjade att banken sannolikt kommer att höja räntorna till 3,79% mot slutet av året. Denna signal var lägre än den tidigare prognosen på 4,07%. I en anteckning sa en Bloomberg-ekonom att:

”Sydafrikanska reservbanken fortsatte att signalera fjärde kvartalet som målet för återupptagande av räntehöjningar, även om svag efterfrågan och dämpad kärninflation antagligen gör denna tidslinje något ambitiös.”

SARB-beslutet kom vid en svår tid för den sydafrikanska ekonomin. Arbetslösheten har ökat till mer än 40%. 70% av ungdomarna är arbetslösa och ojämlikheten har ökat.

Samtidigt har de senaste protesterna lett till betydande skador på ekonomin. I ett uttalande sa SARB-ordföranden att dessa upplopp kommer att ha en varaktig skada på ekonomin eftersom de kommer att leda till lågt investerarförtroende. Banken förväntar sig också att ekonomin kommer att expandera med 2,3% och 2,4% under 2022 respektive 2023. Den förväntar sig också att inflationen i Sydafrika stiger till 4,3% i år.

USD/ZAR – teknisk analys

USD/ZAR
USD/ZAR-graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/ZAR har haft ett starkt positivt momentum den senaste tiden. Det har stigit med nästan 10% från den lägsta nivån i juni. Längs vägen har det flyttat sig över 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Det ligger också något under den stigande kanalens ovansida. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa viktiga motståndsnivå vid 15,00. Denna förutsägelse ogiltigförklaras dock om priset sjunker under 14,500.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust