Alphabet slog Wall Streets prognoser under andra kvartalet efter stark reklamförsäljning

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 28, 2021
  • Alphabets rörelsemarginal förbättrades markant under andra kvartalet från 17% till 31%.
  • Jefferies Brent Thill diskuterade Alphabets intäkter på CNBC:s "Closing Bell".
  • Aktierna i teknikjätten steg med 5% under gårdagens efterhandel.

Aktierna i Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOGL) steg med 5% under gårdagens efterhandel när Googles moderbolag rapporterade kvartalsresultat som överträffade Wall Streets förväntningar med god marginal. Företaget förklarade sin starka prestation främst med en kraftig ökning av reklamförsäljningen.

Resultatet för andra kvartalet

Alphabet meddelade att deras nettoresultat under det andra kvartalet uppgick till 18,53 miljarder dollar, vilket motsvarar 27,26 dollar per aktie. Under motsvarande kvartal förra året begränsades deras nettoresultat till betydligt lägre 6,96 miljarder dollar eller 10,13 dollar per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det amerikanska multinationella företaget bokförde 10,93 miljarder dollar i trafikförvärvskostnader (TAC). De genererade 50,95 miljarder dollar i intäkter under andra kvartalet – en ökning från 31,6 miljarder dollar under fjolårets Q2. De totala intäkterna såg en årlig tillväxt på 62% till 61,9 miljarder dollar, vilket innebar att Alphabets kvartalsförsäljning passerade 60 miljarder dollar för första gången.

Enligt FactSet hade experter förväntat sig 56,2 miljarder dollar i intäkter (exklusive TAC) och 19,24 dollar i EPS.

Rörelsemarginal och andra anmärkningsvärda siffror

Alphabet meddelade att deras rörelsemarginal förbättrades markant under det senaste kvartalet från till 31% från 17% under andra kvartalet föregående år. Rapporten kom bara några dagar efter att Credit Suisse uppgav att de ser cirka 30% uppåtpotential för GOOGL.

Andra anmärkningsvärda siffror i resultatrapporten inkluderar 35,85 miljarder dollar i försäljning från sökmotorn, jämfört med fjolårets Q2 på 21,3 miljarder dollar. Googles molnintäkter och YouTube-annonsförsäljning såg en årlig tillväxt på 54% respektive 84%.

Brent Thills kommentarer på CNBC:s “Closing Bell”

Enligt Jefferies Brent Thill så ”krossade” Alphabet prognoserna under sitt räkenskapsårs andra kvartal och alla deras affärssegment rapporterade betydligt bättre siffror än i Wall Streets prognoser. På CNBC:s ”Closing Bell” kommenterade han även att det fria kassaflödet minskade med 47%:

”Det som är imponerande är inte bara den översta raden utan också den undre raden. Ruth Porat har satsat mer pengar på återköp av aktier. Så vi har sett en ökande andel av deras fria kassaflöde gå till återköpet. Vad Ruth har gjort med kapitalstrukturen är extremt aktieägarvänligt.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust