Barclays Q2-vinst före skatt steg över nivåerna före pandemin

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 28, 2021
  • Barclays rapporterar bättre resultat än väntat för andra kvartalet.
  • Den FTSE 100-noterade banken tillkännagav 2,0 pence per aktie i utdelning.
  • Aktierna i företaget steg med nästan 5% under morgonen.

Barclays plc (LON: BARC) meddelade idag att resultatet före skatt överträffade förväntningarna under andra kvartalet och även nivåerna under 2019 före pandemin. Det brittiska multinationella företaget. återupptog utdelningen och avslöjade planer på ytterligare ett återköpsprogram för aktier.

Barclays resultat för andra kvartalet

Barclays rapporterade 2,58 miljarder pund i vinst före skatt under andra kvartalet, jämfört med föregående års Q2 på 389 miljoner pund. Under motsvarande kvartal 2019 uppgick resultatet före skatt till 1,53 miljarder pund. Experternas konsensusprognos låg på 1,70 miljarder pund i resultat före skatt under det senaste kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Efter att ha bokfört 55 miljoner pund i avgifter under första kvartalet fick Barclays en boost under andra kvartal tack vare en ökning till 797 miljoner pund i kreditnedskrivningar. Det FTSE 100-noterade bolaget redovisade 5,42 miljarder pund i totala intäkter – en ökning från 5,34 miljarder pund föregående Q2 och 5,54 miljarder pund under Q2 2019. Beräkningarna för de totala intäkterna under andra kvartalet uppgick till 5,31 miljarder pund.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade Metro Bank plc idag att förlusten före skatt minskade under den första halvåret.

Barclays tillkännager 2,0 pence per aktie i utdelning

Barclays tillkännagav också 2,0 pence per aktie i utdelning idag när Bank of England höjde sina begränsningar för utdelningar. Under motsvarande kvartal föregående räkenskapsår betalade de ut lägre 1,8 pence per aktie i utdelning.

Den Londonbaserade banken genomförde återköp av aktier för 700 miljoner pund i april. Idag meddelade de att ett nytt program för återköp av aktier på 500 miljoner pund kommer att börja snart. Barclays kärnprimärkapitalrelation (CET 1) har låg på 15,1% under det senaste kvartalet. CET 1-förhållandet kommer att påverkas med 17 punkter från det nya återköpsprogrammet.

Under det första kvartalet uppgick Barclays vinst före skatt till 2,40 miljarder pund. Aktierna i banken steg med nära 5% under morgonen. Företaget, som värderas till 30 miljarder pund, har ett förhållande mellan pris och vinst på 11,71.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust