USD/SEK-prognos efter starka svenska BNP-uppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jul 29, 2021
  • USD/SEK-paret sjönk till den lägsta nivån sedan den 12 juli.
  • Fallet kom efter de starka BNP-uppgifterna för andra kvartalet i Sverige.
  • Det kom också efter att Federal Reserve avgav sitt räntebeslut.

USD/SEK sjönk till den lägsta nivån sedan den 13 juli idag efter de relativt starka svenska BNP-uppgifterna och räntebeslutet från Federal Reserve. Paret sjönk till 8,5700, vilket är ungefär 1,87% under månadens högsta nivå på 8,7347.

Sveriges BNP-uppgifter

Den svenska ekonomin studsade tillbaka under andra kvartalet när den lokala och internationella efterfrågan ökade. Enligt SCB expanderade ekonomi med 0,9% under andra kvartalet efter att ha ökat med 0,8% under första kvartalet. Denna återhämtning var något bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 0,7%. Ekonomin expanderade med 10% på årsbasis. I ett uttalande sa Melker Loberg, ekonom vid byrån:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Tillväxttakten på årsbasis är den högsta vi för närvarande sett i våra mätningar av svensk BNP. Detta bör ses mot bakgrund av de allvarliga ekonomiska effekterna som pandemin hade på ekonomin under andra kvartalet förra året.”

De senaste siffrorna från Sverige har varit relativt starka. Till exempel ökade industriproduktionen med 24,2% i maj medan det genomsnittliga konsumentprisindexet steg med 1,3% i juni. Detta var en liten nedgång från föregående månads 1,8%. Producentprisindexet (PPI) steg från 7,9% till 9,6% medan detaljhandeln ökade med 8,5%. Arbetslösheten steg dock från 9,8% i maj till 10,3% i juni.

USD/SEK sjönk också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Faktum är att dollarindexetet föll med med mer än 0,10% när investerare reflekterade över det senaste räntebeslutet från Federal Reserve. Banken beslutade att lämna sitt räntebeslut oförändrat. De kommer också att diskutera en nedtrappning av tillgångsköpen vid mötet i december. Det finns också tecken på att Riksbanken kommer att låta mer offensiv under de kommande mötena.

USD/SEK-analys

usd/sek
USD/SEK-graf

4H-diagrammet visar att USD/SEK bildade ett dubbeltoppmönster vid 8,7320 i mitten av denna månad. Paret började sedan röra sig i en fallande trend och sjönk under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Den stokastisk oscillatorn har också flyttat till översåld nivå. Dessutom rörde sig paret under 23,6% Fibonacci retracement-nivån.

Därför kommer paret sannolikt att bibehålla den nedåtgående trenden eftersom björnar riktar in sig mot 50% retracement-nivån på 8,4840. Denna prognos kommer att bekräftas om priset lyckas gå under 38,2% retracement-nivån vid 8,5242.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust