EUR/USD-prognos inför EU:s BNP- och inflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on aug 17, 2021
  • EUR/USD-paret har varit under press den här veckan.
  • Investerare följer noga utvecklingen kring Federal Reserves penningpolitik.
  • Paret kommer härnäst att reagera på de senaste BNP- och inflationsuppgifterna från EU.

EUR/USD har varit under press de senaste dagarna när investerare fokuserar på Federal Reserves åtgärder. De väntar också på viktiga uppgifter från USA och euroområdet. Paret handlas för 1,1770, vilket är något under förra veckans topp på 1,1805.

Eurozonens BNP- och inflationsdata

Efter en långsam start lyckades eurozonens regeringar intensifiera sina vaccinationsprocesser under det andra kvartalet. Detta ledde i sin tur till att fler länder började öppna igen och företag kunde återuppta sina verksamheter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Effekten av dessa åtgärder för eurozonens ekonomi kommer att visa sig senare idag när Eurostat publicerar de senaste BNP-uppgifterna för EU. Uppgifterna förväntas visa att regionens ekonomi återhämtade sig med 2,0% på kvartalsbasis under andra kvartalet. Detta ledde i sin tur sannolikt till en årlig ökning med 13,7%. Dessa siffrors inverkan på EUR/USD förväntas dock att bli begränsad.

Eurostat kommer också att publicera data om den senaste konsumtionsinflationen i eurozonen på onsdag. Uppgifterna förväntas visa att huvud-KPI sjönk med -0,1% i juli efter att ha stigit med 0,3% föregående månad. Detta kommer att innebära en ökning med 2,2% på årsbasis.

Det så kallade kärnkonsumentprisindexet, som exkluderar de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, väntas sjunka till 0,4%, men stiga med 0,7% på årsbasis. Som ett resultat kommer den totala KPI att ligga över ECB:s mål på 2,0%.

Den viktigaste katalysatorn som väntar för EUR/USD är ett uttalande från Federal Reserves ordföranden Jerome Powell. I sitt tal senare idag förväntas han tala om läget i den amerikanska ekonomin och några av de viktigaste åtgärderna som banken kommer att vidta. Talet kommer vid en tidpunkt då vissa analytiker förväntar sig en åtstramning av den amerikanska penningpolitiken inom kort.

EUR/USD – teknisk analys

EUR/USD

Timdiagrammet visar att EUR/USD-paret återhämtade sig förra veckan och steg till 1,1805. Detta lyft kom efter de relativt svaga amerikanska konsumentförtroendeuppgifterna. Paret låg också längs 50% Fibonacci retracement-nivån.

Sedan dess har paret dragit sig tillbaka och ligger mellan 23,6% och 38,2% retracement. Det verkar också som att det bildar ett hausseartat flaggmönster. Därför kommer paret sannolikt att återhämta sig när investerare siktar in sig mot 61,8% retracement vid 1,1830.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money