USD/SEK-prognos efter det milda räntebeslutet från Riksbanken

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 21, 2021
  • USD/SEK höll sig stabilt efter det senaste Riksbankbeslutet.
  • Banken lämnade räntor och kvantitativa lättnader oförändrade.
  • Fokus skiftar till det kommande Federal Reserve-beslutet.

USD/SEK-paret förblev i ett snävt intervall efter Riksbankens senaste räntebeslut. Paret handlas till 8.6793, vilket är några punkter under veckans högsta på 8.7445.

Riksbankens beslut

Riksbanken avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte och gjorde vad de flesta analytiker förväntade sig. Banken beslutade att lämna huvudräntan oförändrad på 0% när den försöker stödja den återhämtande ekonomin. Det antydde att det inte kommer att justera sina räntor under prognosperioden som rör sig förrän under tredje kvartalet 2024.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt, till skillnad från andra jämförbara ekonomier som Nya Zeeland och Kanada, beslutade Riksbanken att fortsätta sitt återköpsprogram för tillgångar. Ändå kommer takten på tillgångsköp att minska relativt.

På inflationen räknar banken med att KPI-indexet i genomsnitt kommer att ligga på 2,0% i år och på 2,1% 2022. Det kommer sedan att dra sig tillbaka till cirka 1,8% år 2023. Samtidigt väntas ekonomin stiga med 4,7% i år och då dra tillbaka till 3,6% under det kommande året.

Samtidigt räknar Sverige med att arbetslösheten i genomsnitt kommer att vara 8,8% i år och sedan sjunka till 7,6% år 2022.

Nästa nyckelkatalysator för USD/SEK-paret blir det senaste räntebeslutet från Federal Reserve som är planerat till onsdag.

Precis som Riksbanken förväntas Fed lämna räntorna oförändrade mellan 0% och 0,25%. Det förväntas också behålla sitt program för inköp av tillgångar intakt. Banken kommer dock sannolikt att peka på att minska tillgångsköp på kort sikt.

Bostadsdata kommer också att flytta paret. Tidigare idag avslöjade siffror att bostadssektorn förblir intakt. Bygglov ökade från 1,63 miljoner i juli till 1,728 miljoner i augusti. Samtidigt ökade bostadsstart från mer än 1,54 miljoner till 1,615 miljoner.

USD/SEK teknisk analys

USD/SEK

Det dagliga diagrammet visar att USD/SEK-paret har varit i ett trångt intervall de senaste dagarna. Paret har redan stigit med mer än 6,8% från den lägsta nivån i år. Det flyttade också några punkter över 25-dagars- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. Det står också inför ett stort motstånd vid 8.7667. Därför kommer paret sannolikt att återhämta sig när investerare tittar på veckans Fed-beslut.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money