Chinese Estates säljer sina innehav i Evergrande när en potentiell kollaps närmar sig

By: Ruchi Gupta
on sep 23, 2021
  • Kinesiska regeringen informerar myndigheterna att vara redo för Evergrandes kollaps
  • Evergrande betalade ränta på lokala obligationer, men obligationer i dollar kan vara en brytpunkt
  • Chinese Estates säljer aktieinnehav i Evergrande

Enligt Wall Street Journal har kinesiska myndigheter informerat lokala myndigheter för att förbereda sig för den eventuella bortgången av den belagrade kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande (HKG: 03333).

Peking gör sig redo för den potentiella kollapsen av Evergrande

WSJ-rapporten indikerade att lokala tjänstemän beskrev den kinesiska regeringens signaler som att ”göra sig redo för den möjliga stormen” och sade att de beordrades att ingripa först i sista minuten för att undvika ringverkningar från Evergrandes kollaps.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots de globala konsekvenserna tyder rapporten på att staten fortfarande kan ha en begränsad vilja att rädda utvecklaren. Oron över Evergrandes förmåga att göra räntebetalningar har intensifierats under de senaste veckorna och låg bakom de globala marknadsförsäljningarna som bevittnades på måndagen.

På onsdagen slutförde företaget betalningen på en lokal obligation, vilket ökade de asiatiska marknaderna. Det är dock osäkert om företaget kommer att betala räntan på sina utländska obligationer på torsdag.

Enligt Bloomberg har myndigheterna varnat företaget för att inte betala ränta för de dollarnominerade obligationerna. Företaget växte avsevärt på baksidan av den skuldsatta byggboomen i landet. De höga företagsskulderna oroar Kina, vilket leder till att Peking sätter en begränsning av utlåningen, vilket tillsammans med minskad efterfrågan har skadat Evergrande.

Chinese Estates avyttrar sitt aktieinnehav Evergrande

På torsdagen poppade aktier i Chinese Estates (HKG: 00127) efter att ha meddelat planer på att avyttra hela sitt intresse i skuldbelastade fastighetsbolag China Evergrande Group. Aktierna i Chinese Estate steg så högt som 15,14% på torsdagsmorgonen innan de gav upp några av dessa vinster, men aktien steg fortfarande 5,5%.

Chinese Estates meddelade försäljning av över 100 miljoner aktier i China Evergrande Group från 30 augusti 2021 till och med 21 september 2021. Företaget sålde aktien till ett genomsnittligt försäljningspris på 0,29 dollar.

Investeringsinnehavsföretaget avslöjade också planer på att erhålla aktieägares godkännande för att sälja sina kvarvarande innehav i China Evergrande Group, vilket motsvarar cirka 5,66% av den sjuka fastighetsutvecklarens emitterade egna kapital.

Några dagar tidigare hade företagets ordförande Lau Ming-Wai sagt till CNBC att Kina har ”allt verktyg” för att lösa den utvecklade utvecklarens fråga. Lau sa:

”Jag tror att fastlandsregeringen är mycket insatt i att hantera händelser eller chocker eller kriser, oavsett om det är naturligt eller av människor. Jag tror att de har alla verktyg i sin verktygslåda – oavsett om det är monetärt eller skattemässigt, för att lösa detta.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust