Rapport: DeFi-adoption gjorde Europa till den största kryptoekonomin

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on sep 28, 2021
  • Stora institutioner stod för över 50% av volymen mellan juli 2020 och juni 2021.
  • Dessa institutioner investerade över 60% av sina pengar i decentraliserade finansprotokoll (DeFi).
  • Per kedjanalys investerade institutioner i DeFi eftersom sektorn genererar intäkter utan att sälja innehav.

Regionen som omfattar Central-, Norra- och Västeuropa (CNWE) har registrerat den högsta volymen digital valutahandel och blivit det mest aktiva kryptoblocket. Blockchain-analysföretaget Chainalysis avslöjade denna nyhet tidigare idag genom en rapport och noterade att CNWE mottagit över 1 biljon dollar (0,74 biljoner pund) värde för kryptor under det senaste året. Enligt uppgift betyder denna siffra att regionen stod för 25% av den globala kryptoaktiviteten mellan juli 2020 och juni 2021.

Enligt rapporten uppnådde CNWE denna prestation efter att ha blivit den näst största kryptoekonomin föregående år. Östra Asien tog kronan vid den tiden, men en stadig nedgång på grund av att tillsynsmyndigheter, särskilt i Kina, stramade ner på den framväxande sektorn såg regionen tappa topplatsen till CNWE. Per Chainalysis tog kryptoaktiviteten i östra Asien ett kraftigt steg i juli 2020, vilket gjorde blocket till den tredje största kryptoekonomin i världen efter Nordamerika.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Chainalysis avslöjade vidare att CNWE:s transaktionsvolym steg kraftigt för de flesta digitala tillgångar och relaterade tjänster. Förutom kryptoadoption positionerade CNWE sig som ett internationellt nav i den globala kryptoekonomin. Regionen skickade minst 25% av krypton som andra regioner tog emot. Till exempel kom 34% av krypton som Nordamerika fick under de 12 månaderna från CNWE.

DeFi stod för det mesta av denna tillväxt

Det var också en tillströmning av institutionella investerare, vilket framgår av transaktioner som överstiger 10 miljoner dollar. Per kedjeanalys ökade institutionella kryptotransaktioner från 1,4 miljarder dollar i juli 2020 till 46,3 miljarder dollar i juni 2021. Den institutionella investerarverksamheten ensam bidrog till över 50% av CNWEs kryptoaktivitet.

Företaget avslöjade vidare att de flesta av dessa medel gick till DeFi-protokoll. Detta framgår av det stora inflödet av medel i Ethereum (ETH/USD) och insvept Ethereum (wETH/USD), som är vanliga mynt i DeFi. Per Chainalysis-data investerade stora institutioner över 60% av sina medel i ETH och WETH. Som jämförelse var investeringar i Bitcoin (BTC/USD), altcoins och stablecoins alla under 20%, med altcoins som fick den minsta andelen.

DeFi-protokoll representerar också tre till fyra av de fem bästa tjänsterna under de 12 månaderna. Protokoll som UniSwap, Instadapp och dYdX visas ofta i Chainalys diagram över de fem bästa tjänsterna som mottog krypto från CNWE. De mest populära centraliserade börserna är Coinbase och Binance, enligt diagrammet.

Förklaringen till varför institutionella investerare alltmer vänder sig till DeFi, pekade rapporten på satsning. Genom satsning kan institutioner låna ut sin krypto till DeFi-protokoll och erbjuda dem likviditet. Protokollen lånar sedan ut pengarna till låntagare, så att stakers kan tjäna ränta. Med den här funktionen kan spelmän generera kontanter utan att sälja sin krypto.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust