Naturgasprisutsikter efter president Putins uttalanden

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 7, 2021
  • Naturgaspriset sjönk på onsdagen som en reaktion på Putins kommentarer om en ökning av utbudet.
  • Priserna är fortfarande betydligt högre än normalt mitt i energikrisen i Europa.
  • Investerare är angelägna om den prognostiserade ökningen av efterfrågan under den kommande vintersäsongen.

Naturgaspriset har sjunkit till cirka 5,75 dollar per miljon brittiska termiska enheter i New York Mercantile Exchange. Under föregående session sjönk varan från 6,52 dollar; den högsta nivån sedan februari 2014. Trots nedgången är den fortfarande cirka 138,06% högre än där den var i början av året.

natural gas price
natural gas price

Leveransproblem

Onsdagens prisrörelse var en reaktion på Rysslands presidents anmärkningar om att hans land förbereder sig för att öka utbudet i ett försök att stabilisera de skyhöjande energipriserna. Enligt experter är en av drivkrafterna till det stigande naturgaspriset Rysslands beslut att hålla tillbaka leveranserna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Medan Putins påståenden har gett en glimt av hopp, är investerare fortfarande angelägna om den förväntade ökningen av efterfrågan under den kommande vintersäsongen. Europeiska unionen har faktiskt varnat för att de stigande energipriserna kan leda till högre inflation. Situationen har påverkat industriproduktionen på kontinenten med vissa företag som måste minska produktionen.

Naturgaspriset kommer också att reagera på MKB-lagringsrapporten som är planerad att släppas på torsdag. Enligt byrån, den mängd gas som lagras under jord var 3,170 miljarder kubikfot (BCF) för den vecka som slutade den 24:e september. Siffran representerar en ökning med 88 Bcf från föregående veckas läsning. I synnerhet är lagret 15,4% lägre än beloppet som registrerades under det senaste året under en liknande period. Det är också 6,3% mindre än 5-årsgenomsnittet på 3 383 Bcf.

Uppgifterna kommer en dag efter att råoljelagret från samma byrå visade en oväntad konstruktion. Den registrerade ökningen på 2,346 miljoner fat är lägre än föregående veckas 4,578 miljoner. Analytiker hade dock väntat sig en dragning på 418 000 fat. Medan oljepriset sjönk som en reaktion på uppgifterna, ligger det över den avgörande nivån på $ 80 per fat.

Olika experter, inklusive JTD: s John Driscoll, anser att råoljepriset kommer att fortsätta att stiga under årets sista kvartal baserat på dess status som ett alternativ till den underlevererade naturgasen. Även med en ökning av naturgasinventariet kommer priserna sannolikt att förbli högre än vanligt eftersom marknaden förväntar sig en hårdare vinter.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust