Kraft Heinz VD har dåliga nyheter om de globala matpriserna

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 12, 2021
  • VD Patricio förväntar sig att matpriserna kommer att förbli höga och föreslår att folk "vänjer sig".
  • Matpriserna fortsatte att stiga i september för att nå en 10-årig höjd enligt FAO.
  • Aktierna i Kraft Heinz Company sjunker mer än 50% jämfört med föregående år.

För alla som trodde att högre matpriser var ”övergående” har Kraft Heinz Co (NASDAQ: KHC ) VD några dåliga nyheter. Miguel Patricio förväntar sig att matpriserna kommer att förbli höga och föreslår att folk ”vänjer sig”.

Livsmedelspriserna steg till 10-årshögsta i september

Mer än hälften av Kraft Heinz-produkterna i USA fick en prishöjning förra månaden, och VD Patricio säger att samma sak kopieras i andra delar av världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation fortsatte matpriserna att stiga i september för att nå en 10-årig höjd eftersom inflationen gjorde ingredienser som spannmål och vegetabiliska oljor dyrare.

Patricio citerar flera anledningar till högre matpriser, inklusive arbetskraftsbrist, energikris och naturligtvis en kraftig obalans i utbud och efterfrågan när världens befolkning fortsätter att öka jämfört med begränsad mark för att odla mat.

Aktierna i Kraft Heinz sjunker mer än 50% jämfört med föregående år.

Företag bör ta på sig en del av de stigande kostnaderna

På baksidan rekommenderar VD Patricio dock företag att absorbera en del av de stigande kostnaderna och inte överföra dem helt till konsumenterna – något som Kona Haque från ED&F Man (jordbruksvaruföretag) säger att stora livsmedelsproducenter, inklusive Kraft Heinz, kan misslyckas med att göra. Hon sa:

Dåliga skördar i Brasilien, torka i Ryssland, minskad plantering i USA och lagring i Kina har kombinerat med dyrare gödningsmedel, energi och fraktkostnader för att pressa upp priserna. Det är så utbrett att alla kommer att göra det.

Förra månaden gick Kraft Heinz med på att köpa brasilianska kryddor och såser, Hemmer.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money