Palladiumprisprognos: på gränsen till ett stort utbrott

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on nov 18, 2021
  • Palladiumpriset har studsat tillbaka under de senaste veckorna.
  • Metallen har bildat ett litet kopp- och handtagsmönster.
  • Detta signalerar att det snart kommer att få ett hausseartat utbrott.

Palladiumpriset studsar tillbaka när investerare förväntar sig högre efterfrågan på metallen. Den hausseartade trenden beror också mest på den övergripande trenden bland ädla metaller som silver och guld. Det handlas till $2 168, vilket är cirka 17% över den lägsta nivån i september i år.

Global ekonomisk återhämtning

Palladium är en ädelmetall som tillhör platinagruppen metall (PGM). Metallen bryts mestadels i länder som Ryssland, Sydafrika, Zimbabwe och Kanada. Det köps mestadels av företag i Storbritannien, USA och Kina.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Palladium används mest vid tillverkning av katalysatorer, vilket är en viktig komponent i fordon. Dess roll blev viktigare efter Volkswagen-utsläppsfuskskandalen.

I dess efterdyningar skärpte fler företag sina utsläppsnormer, vilket ledde till mer efterfrågan på palladium. Det var faktiskt efter denna skandal som palladiumpriset blev dyrare än guld.

Palladiumpriset har haft relativt svåra månader. Före oktober sjönk priset faktiskt under de föregående fem månaderna i rad.

Denna nedgång berodde främst på prestandan på bilmarknaden. I år har många biltillverkare som Toyota, Volkswagen, General Motors och Ford minskat sina produktionsmål. Faktum är att bilindustrin förväntas kosta dessa biltillverkare mer än 210 miljarder dollar på grund av chipbristen. Det visar en undersökning från AlixPartners.

Ändå har palladium- och platinapriserna flera katalysatorer framöver. För det första förväntas metallen förbli i försörjningsunderskott i flera år till. För det andra kommer palladiumpriset sannolikt att stiga när chipbristen lättar under det kommande året.

Slutligen, ekonomiska data stödjer ökad efterfrågan. Till exempel visade denna veckas data att detaljhandeln i USA gick bra i oktober. Ytterligare data visade att inflationen stiger i USA och andra nyckelländer som Kanada och Storbritannien.

Palladium pris förutsägelse

Det dagliga diagrammet visar att palladiumpriset fick ett starkt stöd vid $1 850 för några veckor sedan. Sedan dess har den ökat med cirka 18%. Det nuvarande priset är på en viktig motståndsnivå sedan det kämpade med att flytta sig över det i oktober. Det har också format något som verkar som ett litet kopp- och handtagsmönster. I prisåtgärdsanalys är ett kopp- och handtagsmönster vanligtvis ett hausse tecken.

Därför finns det en sannolikhet att palladiumpriset kommer att ha ett hausseartat utbrott under de kommande dagarna då tjurar riktar in nyckelmotståndet på $2 500, vilket är cirka 15% över den nuvarande nivån.

palladium price
Palladium price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money