USD/CNY: Är det för sent att köpa den stigande kinesiska yuanen?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on dec 8, 2021
  • USD/CNY har varit i en stark baisseartad trend de senaste månaderna.
  • Den kinesiska yuanen har hoppat till den högsta nivån sedan 2018.
  • Vi förklarar om onshore- och offshore-yuanen kommer att fortsätta att stiga.

USD/CNY-paret kraschade till den lägsta nivån sedan 2018 efter de relativt starka kinesiska ekonomiska siffrorna. Paret handlas till 6,3435, vilket är cirka 11% lägre än den högsta nivån i år.

Rallyt med kinesiska yuan fortsätter

Den kinesiska yuanen har varit i en stark hausseartad trend de senaste månaderna. Denna tillväxt beror mest på den kinesiska ekonomins relativt starka styrka när efterfrågan ökar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De senaste siffrorna från Kina har varit relativt positiva. Till exempel visade uppgifter som publicerades på tisdagen att landets handelsöverskott sjönk till cirka 72 miljarder dollar i november. Detta skedde när exporten steg med 22% och importen steg med 31,7%. Däremot steg handelsunderskottet i USA till mer än 67 miljarder dollar.

Ytterligare data från Kina har också varit positiva. Till exempel, förra veckan, visade siffror från Caixin och statistikbyrån att landets PMI:er för tillverkning och tjänster höll sig över expansionszonen på 50 i november. Detta var en återhämtning från föregående månader då energipriserna steg.

Ändå har fallet för USD/CNY-paret skett på grund av stödet från Peoples Bank of China (PBOC). Under de senaste månaderna har centralbanken undvikit att intervenera på valutamarknaden. Detta beror sannolikt på att banken har bedömt att kinesiska exportörer klarar sig bättre även när yuanen på land och till havs stärks.

Den kinesiska yuanen har också stigit sedan investerare bedömt att Omicron-varianten inte kommer att ha någon större negativ inverkan på den globala ekonomin. Nya data visar att viruset inte är lika farligt som Delta och andra varianter.

Framöver kommer USD/CNY-paret att reagera på kommande amerikanska inflationsdata och Federal Reserves räntebeslut. Dessutom kommer de stigande politiska spänningarna mellan USA och Kina att påverka valutan.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY

Det dagliga diagrammet visar att den kinesiska yuanen har hoppat kraftigt mot den amerikanska dollarn de senaste dagarna. Genom att göra det har paret passerat nyckelstödsnivån på 6,3552, vilket var den lägsta nivån i maj. Det har också format något som ser ut som ett omvänt kopp- och handtagsmönster. Samtidigt ligger det under 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla före de senaste kinesiska inflationssiffrorna planerade på torsdag. Detta kan se att det sjunker till cirka 6.300.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money