USD/CNY: Yuan står på nyckelstöd efter starka Kinas PMI-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 4, 2022
  • USD/CNY-paret sjönk till en viktig stödnivå på tisdagen.
  • Kina publicerade starka PMI-data för tillverkning.
  • Vi förklarar vad som väntar de närmaste dagarna.

USD/CNY-paret sjönk till en viktig stödnivå på tisdagen efter den starka kinesiska ekonomiska statistiken. Den kinesiska yuanen handlas till 6,37 mot den amerikanska dollarn. Den har stigit med mer än 11% från sin lägsta nivå 2021.

Kinas tillverkningsdata

Den kinesiska yuanen har varit i en stadig hausseartad trend de senaste månaderna. Rallyt fortsatte på tisdagen efter att Caixin publicerade de senaste PMI-siffrorna för tillverkning.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt företaget ökade tillverkningsaktiviteten i Kina från 49,9 i november till 50,9 i december. Den siffran var bättre än medianuppskattningen på 50,0. En PMI-siffra på 50,0 är vanligtvis ett tecken på att en sektor registrerat en expansion.

Dessa siffror visar att den kinesiska ekonomin fortfarande är stark även efter den pågående Covid-19-pandemin. Nyligen beordrade vissa provinser låsningar i ett försök att bromsa spridningen av sjukdomen.

Den största katalysatorn för sektorn är internationell efterfrågan från länder som USA och Storbritannien. Till exempel visade uppgifter som publicerades förra veckan att USA:s import ökade i november, vilket gjorde att handelsunderskottet blev rekordhögt. Merparten av denna import kom från Kina.

USD/CNY utsikter

USD/CNY har varit i en stark trend i månader, vilket har fått Peoples Bank of China (PBOC) att ingripa. I december försökte centralbanken bromsa yuanens styrka genom att sätta sin fixeringsränta på en lägre nivå i förhållande till uppskattningar. Den sa också till bankerna att hålla fler utländska valutareserver i ett försök att minska tillgången på amerikanska dollar.

En stark kinesisk yuan tenderar att skada amerikanska företag, av vilka de flesta säljer sina produkter utomlands. Det gör deras varor dyrare än de från andra länder.

Medan PBOC brukade ingripa oftare, har banken varit relativt försiktig under de senaste månaderna i ett försök att göra yuanen mer marknadsdriven.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money