Mainz ökar med 80% efter att ha förvärvat exklusiva rättigheter för mRNA-biomarkörer

By: Ruchi Gupta
Ruchi Gupta
Ruchi är nyhetsreporter på Invezz och bevakar den amerikanska aktiemarknaden. Hon är bosatt i Indien men har följt och… Läs mer.
on jan 6, 2022
  • Mainz Biomed och Socpra Sciences genomför ett avtal om teknologirättigheter
  • Mainz marknadsföring av ColoAlert detektionskit i Europa
  • Publicerade en klinisk studie av detektionssatsen i MDPI

Mainz Biomed NV (NASDAQ: MYNZ) gick upp med 80% efter att de tillkännagav att de och Socpra Sciences hade ingått ett avtal om teknologirättigheter för att få tillgång till nya mRNA-biomarkörer med målet att integrera dem i ColoAlert i framtiden. ColoAlert är Mainz lättanvända och mycket effektiva test för CRC (kolorektal cancer).

Företaget marknadsför för närvarande detta detekteringstest i delar av Europa via sin unika och innovativa affärsmodell att ingå partnerskap med tredjepartslabb för bearbetning av testkit. Företaget väljer denna väg istället för att gå på det traditionella sättet att driva en specifik anläggning. Mainz planerar också att initiera den regulatoriska vägen för dess godkännande i USA

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detalj i avtalet

Enligt Technology Rights Agreement har Mainz Biomed möjlighet att licensiera sina globala rättigheter till 5 genuttrycks-mRNA-biomarkörer, särskilt de som har visat sig vara mycket effektiva när det gäller att upptäcka CRC-lesioner.

En klinisk studie utformad för att analysera och undersöka dessa speciella biomarkörer som publicerades i MDPI visade övergripande känsligheter på cirka 95% för CRC och 75% för AA

När ColoAlert-integrationen är klar, och dessa resultat dupliceras, tror företaget att det i slutändan kommer att positionera sitt CRC-detektionstest som ett av de mest exakta och robusta hemmadetektionstesten på marknaden.

Det kommer att vara mycket exakt vid screening av cancerpolyper, men det kommer också att kunna hjälpa till att förebygga CRC genom att upptäcka precancerösa adenom tidigt.

Vad sa högsta ledningen?

Mainz Biomeds verkställande direktör, Guido Baechler, sa:

Att säkra de exklusiva rättigheterna att licensiera denna familj av nya biomarkörer är en fantastisk milstolpe för företaget eftersom det ger en extraordinär möjlighet att potentiellt uppgradera ColoAlerts tekniska profil, vilket möjligen gör det till det mest effektiva hemmascreeningtestet för CRC som någonsin har kommersialiserats.

Mr. Baechler hävdade att deras team funderar på att skapa molekylärdetekteringsalternativ av guldstandard för cancerindikationer. Han säger också att det faktum att de fick exklusiva rättigheter till dessa biomarkörer visar företagets engagemang och engagemang för att utveckla innovativa och banbrytande produkter.

Företaget kommer nu att åka till Europa och starta en klinisk studie för att analysera hur effektiva dessa biomarkörer är så att de kan förbättra ColoAlerts användbarhet när det gäller att utöka sin funktionalitet till att även ge den förmågan att identifiera avancerade adenom.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10