Diem funderar på att sälja tillgångar i vad som kan bli slutet på projektet

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… Läs mer.
on jan 26, 2022
  • Diem strävar efter att återföra investerat kapital genom att sälja sina immateriella rättigheter.
  • Även om diskussionerna fortfarande är i ett tidigt skede, är Diem inte garanterad att få en köpare.
  • Dessa nyheter kommer efter att tillsynsmyndigheter sa att emittenter av stablecoin kommer att regleras.

Diem Association, tidigare Libra Association, stablecoin-projektet som startades av Meta, som nyligen bytte namn från Facebook, kan snart upphöra att existera. En rapport avslöjade denna nyhet tidigare idag, med hänvisning till personer som är bekanta med saken. Enligt uppgift överväger projektet att sälja sin immateriella egendom såväl som andra tillgångar för att återföra kapital till de företag som anslöt sig till det som investerare.

Enligt rapporten har Diem redan inlett diskussioner med investeringsbanker om det bästa sättet att sälja sin immateriella egendom. Genom att göra det hoppas man hitta ett nytt hem för ingenjörerna som skapade tekniken. Enligt källorna, som bad att få vara anonyma eftersom diskussionerna ännu inte är offentliga, är det oklart hur en potentiell köpare skulle värdera projektets immateriella rättigheter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Diem kanske inte får någon köpare

Även om diskussionerna fortfarande är i ett tidigt skede hävdar källorna att Diem inte är garanterat att hitta en köpare. En av personerna avslöjade att Meta äger den största andelen av Diem och kontrollerar nästan 33% av projektet. Resten av Diems tillgångar tillhör föreningens medlemmar som består av riskkapitalbolag och teknikbolag.

Enligt uppgift gick dessa företag med på att bidra med minst 10 miljoner dollar (7,41 miljoner pund) för att bli Diems grundande medlemmar. Källorna hävdar dock att det är oklart vilka företag som gick med på att investera i Diem, förutom Meta.

Diem Association består av riskkapitalbolag som Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Ribbit Capital, Thrive Capital och Temasek Holdings Pte. Projektets webbplats listar också företag som Coinbase, Spotify, Uber, Anchorage och Paradigm, bland andra.

Montering av reglertryck

Detta drag kommer efter att presidentens arbetsgrupp för finansiella marknader publicerade en rapport i oktober förra året som avslöjade sin hållning om stablecoins. Gruppen av tillsynsmyndigheter var överens om att emittenter av stablecoin borde regleras som banker om människor använder sina mynt som betalningsmedel.

Enligt de finansiella vakthundarna kan ett massivt nätverk av en teknikföretags användarbas som börjar handla i en ny valuta resultera i en överdriven koncentration av ekonomisk makt.

Efter tillsynsmyndigheterna gjorde det klart hur de tänker reglera stablecoin emittenter, flera chefer, däribland David Marcus, lämnade projektet under det senaste året. Andreessen Horowitz tog in två Novi Wallets ledande ingenjörer, kanske antydde vad som kommer att komma för stablecoin-projektet, som har mött regulatoriskt motstånd sedan starten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money