Apple rapporterar Q1-resultat: ”bortom vad tjurar hoppades på”

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. Läs mer.
on jan 28, 2022
  • Apple Inc rapporterar 30 miljarder dollar i kvartalsresultat för första gången.
  • Wedbushs Ives hyllar iPhone-tillverkarens resultat på CNBC:s "Closing Bell".
  • Teknikjättens aktier stiger med nästan 5,0% i handel efter timmar.

Aktierna i Apple Inc (NASDAQ: AAPL) steg 5,0% i utökad handel efter att iPhone-tillverkaren sa att den överträffade utbudsbegränsningarna för att överträffa 30 miljarder dollar i kvartalsvinster för första gången. VD Tim Cook instämde i en intervju med CNBC:s Julia Boorstin att leveransproblemen var värre under semesterkvartalet jämfört med Q4 men sa:

Vårt största problem är chiptillförsel; chiptillförsel på äldre noder. Vi klarar oss bra när det gäller spetsgrejer. Vad vi förväntar oss för kvartalet i mars är en solid omsättningstillväxt jämfört med föregående år. Och vi förväntar oss att utbudsbegränsningarna under marskvartalet kommer att vara mindre än de var under decemberkvartalet.

Vad resultatrapporten säger oss

Apple rapporterade 34,63 miljarder USD i vinst för första kvartalet (2,10 USD per aktie) – en ökning från 28,76 miljarder USD förra året (1,68 USD per aktie). Dess intäkter steg med 11% till 123,95 miljarder dollar. Enligt FactSet hade experter förutspått 1,90 USD i vinst per aktie på 119 miljarder USD i intäkter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Intäkterna ökade med 9,0% från iPhone, 24% från tjänster, 25% från Mac och 13% från andra produkter – allt väsentligt över analytikernas uppskattningar. iPad-intäkterna sjönk dock med 14% till 7,25 miljarder dollar, vilket saknade förväntningar på 8,18 miljarder dollar.

Dan Ives syn på Apples kvartalsresultat

Det amerikanska multinationella företaget sa att dess bruttomarginal steg från 41,7% till 43,8%. På CNBC:s ”Closing Bell” sa Wedbush Securities Dan Ives:

Att slå intäkterna med 5,0 miljarder dollar med tanke på chipbristen och sedan skulle iPhone ha varit ytterligare 6,0 miljarder dollar bättre om inte chipbristen. Marginalerna var starka över hela linjen. Detta är bortom vad tjurar hoppades på; en livflotte i en marknadsstorm. Ett stort kvartal för Apple.

Precis som alla andra, medgav VD Cook, står Apple också inför inflationstryck. Enligt Loup Ventures Gene Munster kan Apple vara en aktie på $250.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money