UniLayers VD: Varför alla blockkedjor behöver en verklig interoperabilitetslösning nu

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson är chefredaktör för nyheter på Invezz och övervakar teamet av reportrar, analytiker samt strategisk riktning för nyhetsinnehåll. Han… Läs mer.
on jun 3, 2022
  • Tusentals användare förlorar miljontals dollar på grund av fragmentering mellan decentraliserade nätverk.
  • Invezz intervjuar Alex Belets, VD för interoperabilitets-crosschain-protokoll-företaget, Unilayer.
  • Alex hävdar att framtida framgången för kryptoindustrin kräver interoperabilitet mellan blockkedjor.

Blockkedje-teknologin finns kvar i sin mycket tidiga tid så det är bara naturligt att den kommer att fortsätta att utvecklas, förnyas och förbättras under de kommande åren och decennierna. Ett område som är i desperat behov av innovation är interoperabilitet. Användarnas oförmåga att överföra data och tillgångar effektivt över nätverk är ”hjärtat av säkerhetsfrågor” som plågar branschen, enligt Alex Belets, VD för interoperabilitets-crosschain-protokollet, Unilayer.

Invezz slog sig nyligen ner med Alex för att bättre förstå varför blockkedjor måste vara interoperabla för att utvecklas. UniLayer är ett layer 1, blockkedje-interoperabilitetsprojekt som möjliggör säkra, kedjeöverskridande transaktioner och jdataöverföring.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Alex har mer än 10 års erfarenhet av front- och backend-utveckling och cybersäkerhet. Vi är tacksamma för att han bestämde sig för att dela sin tid med oss.

”Hämmar utvecklingen”

Alex berättade för Invezz att en frånvaro av nätverkskompatibilitet ”hämmar utvecklingen” som är avgörande för utvecklingen av World Wide Web. Även om det är svårt att kvantifiera, leder fragmentering över decentraliserade nätverk till att tusentals användare förlorar tillgångar på miljontals dollar på årsbasis.

Som ett litet exempel hävdade OKX att de fick tillbaka 400 miljoner dollar åt nästan 4 000 användare som förlorade krypto för att de överförde sina tillgångar till eller från fel kedja. Detta är bara en ”liten ögonblicksbild” av den typ av förluster som uppstår på 1,3 biljoner dollars-marknaden.

Men hur är det med icke-finansiella dataöverföringar? När allt kommer omkring kan blockkedje-teknik spela en roll för att förbättra nästan alla aspekter av våra liv från jordbruk till säkerhet. VD:n sa:

”Många organisationer är tveksamma till dess värde för sin verksamhet och företag på grund av bristande interoperabilitet. För många gör oförmågan att överföra och se data över olika nätverk blockkedjan helt enkelt olämplig.”

Om vi går vidare är interoperabilitet mellan blockkedjor ”fundamental” för förverkligandet av Web3s vision att skapa ett nytt decentraliserat globalt internet som är ”obehindrat av de centraliserade blockerare” som plågar den nuvarande Web2. Han lade till:

”I Web3 kommer människor och organisationer av alla slag att kunna interagera och dela information fritt och säkert, utan att frukta förlust och missbruk av deras data och tillgångar, och blockkedjan måste och kommer att leda denna revolution.”

Interoperabilitet bör minska komplexiteten inom kryptoekosystemet

Enligt Alex har mycket arbete gjorts för att lösa problemet med interoperabilitet inom kryptoindustrin. Men de flesta av de lösningar som finns på plats är inte tillräckligt bra och gör saker och ting mer komplexa.

Orakel, protokoll som Polkadot och Cosmos och broar är alla designade för att lösa problemet med interoperabilitet. Men var och en av dem kräver användning och integration av fler och fler plattformar och protokoll i ett redan komplext väv av nätverk. Kort sagt, de föreslår ännu fler protokoll, gränssnitt och kedjor för att lösa problemet med interoperabilitet.

Chefen påpekade att metoderna som används av dessa interoperabilitetslösningar introducerar fler säkerhetsrisker. Som ett exempel, i februari förra året, utnyttjade hackare Wormhole, en populär Ethereum-Solana-bro, för häpnadsväckande 320 miljoner dollar – en av de största bedrifterna i DeFis korta historia.

För att lösa komplexiteten som skapar kryphål i säkerheten sa Alex;

”För att förverkliga säkra, sömlösa interaktioner över alla blockkedjor måste en verklig interoperabilitetslösning vara inbyggd. Istället för att ”koppla ihop” kedjor bör vi tänka på interoperabilitet som att tillåta oberoende blockkedjor att prata med varandra. Människor har inbyggda anslutningsmöjligheter och blockkedjor måste ha samma förmåga om vi vill att utrymmet ska utvecklas.”

Alex sa att UniLayer förstår behovet av att interoperabilitet ska vara inbyggt och att det har varit den vägledande principen bakom deras lösning. UniLayers Cross-Chain Transport Control Protocol (CTCP) tillåter blockkedjan att integrera sina noder i andra kedjor, vilket möjliggör enkel och säker cross chain- kommunikation. Han tillade att;

”Genom blockkedjans Cross-Chain Transport Control Protocol (CTCP) tar dessa noder emot, verifierar och lagrar data från anslutna kedjor, vilket skapar en fullt tillgänglig huvuddatabas över transaktioner över kedjan. Samtidigt möjliggör UniLayers smarta kontrakt gränslösa transaktioner genom att interagera direkt med smarta kontrakt och plånböcker på anslutna blockkedjor.”

Verklig interoperabilitet kan leda till en sömlös, säker blockkedje-framtid

Blockkedjan har vunnit antagande i olika sektorer av den globala ekonomin, bortom krypto- och finansområdet. Experten anser att blockkedje-tekniken fortfarande har mycket att erbjuda då det är en relativt ny teknik. Han sa;

”Framtiden för blockkedjan är skenande ljus. Dess potential att ansluta går långt utöver kryptovaluta. Föreställ dig en värld där din nyckelinformation kan lagras via ett oföränderligt pass på kedjan. Till skillnad från vårt nuvarande arkaiska pappersbaserade system, skulle ett blockkedje-baserat ID tillåta dig att verifiera din identitet på ett ögonblick, vilket tar bort behovet av oändliga bakgrundskontroller och formulärfyllning när du vill resa, ta emot sjukvård eller få tillgång till grundläggande statliga tjänster.”

Men för att blockkedjan ska förverkliga sin fulla potential, sa Alex att verklig interoperabilitet måste uppnås mellan varje blockkedja. Han tillade att överföringen av data och tillgångar över blockkedjor måste vara snabb, enkel och säker.

Alex påpekade att en lösning som är inbyggd i alla kedjor skulle kunna uppnå detta. Det kan öppna dörren för omedelbar likviditetsöverföring över blockkedjor, inklusive överföring av digitala egendomsobjekt via NFT, vilket ännu inte är möjligt.

UniLayers VD avslutade med att uppmana till enande av blockkedjor inom kryptovalutaområdet. Han sa:

”Att förena hela blockkedje-utrymmet har aldrig varit en mer angelägen uppgift än i dagens mycket flyktiga klimat. Interoperabilitet kommer att öppna dörren till nästa utvecklingsstadium inom decentraliserad ledger-teknologi och verkligen öppna blockkedjan för världen.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10