Energiaktierna är billigast sedan 2008, trots en uppgång på 20% i år

Av:
Jun 22, 2022
Listen
  • Energiaktier handlas till det lägsta P/E-talet sedan den stora finanskrisen
  • Marknadsprissättning för att bromsa ekonomisk tillväxt och minska efterfrågan på olja och gas
  • P/E-talet har sjunkit från 8,5 till 6,4 redan i år då vinstberäkningarna har ökat med 64%

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Att försöka hitta presterande aktier år 2022 liknar att försöka rengöra en kastrull efter att ha överkokt ris så kraftigt att det fastnar i botten (detta kan ha hänt mig under middagen för några kvällar sedan) – med andra ord, det är väldigt svårt.

Men om du kollar riktigt, riktigt noga, kommer du att hitta några. De flesta är inom energisektorn. Faktum är att Stoxx 600 Oil and Gas Index är upp 20% (trots ett tillbakadragande nyligen), som visas i diagrammet nedan, medan den bredare marknaden har fallit.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Investerares vinster i energisektorn beror på det tragiska kriget i Ukraina, som har drivit råvarupriserna i taket.

Det finns dock något ytterst anmärkningsvärt med denna ökning av priset på energiaktier – den försvagas av ökningen av prognostiserade vinster. Trots att aktierna har stigit 20% har vinstberäkningarna stigit med 64%. Detta har bidragit till att sänka P/E-talet från 8,5 i början av året till där det för närvarande ligger på 6,4. Som grafen nedan från zerohedge.com visar betyder det att energiaktier handlas till sin lägsta värdering sedan den stora finanskraschen 2008.

Detta tyder på att marknaden inte är helt med på de skyhöga analytikernas förväntningar. Det fungerar som en symbol för den växande baisseartade stämningen som cirkulerar, med investerare som tydligen förväntar sig att en långsammare ekonomisk tillväxt kommer att dra ner efterfrågan på olja och gas och i slutändan motivera dessa lägre multiplar.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

En annan fråga är frågan om hur hållbar uppgången i råvarupriser är. Detta drivs uppenbarligen av “black swan”-eventet i ett krig i Europa och alla följdeffekter, inklusive sanktioner från väst. Det är en dumlek att försöka förutse Putins framtida drag, och det finns också den fortsatta debatten om västvärldens svar och hur skyldiga eller villiga de är att stänga av energiflödet, vilket allt kan påverka värderingarna här allvarligt.

Med allt detta i beräkningen – för att inte tala om den skyhöga dollarn som skulle kunna sätta ytterligare en käpp i hjulet – och det är helt logiskt att värderingarna har sjunkit. Med en härdsmälta över nästan alla tillgångar i finanssfären visar sig det baisseartade sentimentet även i de mycket få aktier som presterar, dvs energi, i form av lägre värderingar – och det är helt logiskt, en trend som händer igen och igen i aggressiva risk-off-perioder.

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10
Besök sajten
Energi Ris Aktier & Fonder Börsen Energi & kraft Råvaror