Solana måste förändras – hack bara det senaste slaget för ekosystemet

Av:
aug 4, 2022
  • Solana-hacken pågår och påverkar olika heta plånböcker med pengar stulna över 5,2 miljoner dollar
  • Det är bara de senaste dåliga nyheterna, eftersom Solana har belägrats av avbrott och negativa känslor i år
  • Ned 85% från all-time high, Solana måste förändras drastiskt om det ska tillbaka till där de en gång stod

Jag fick ett meddelande från min kollega i eftermiddags som jag tyckte sammanfattade hur häftig tid det har varit för Solana nyligen.

Jag har tappat tron på de personligen, jag är säker på att vinster kan göras, men jag tror att de bara har varit p*ssdåliga för länge nu

Michael Charalambous, Invezz

Den här veckan kom det senaste slaget mot ekosystemet, med nyheter om att över 7000 plånböcker på Solanas ekosystem hade utnyttjats. NFT-marknadsplatsen Magic Eden noterade att det ”tycks finnas en utbredd SOL-exploat på spel”, och i skrivande stund verkar antalet plånböcker och kunder som påverkas fortfarande växa.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om det är för tidigt att veta vad det totala beloppet för förlorade tillgångar kommer att vara, eller grundorsaken, fortsätter Solana-priset att falla. I skrivande stund handlas SOL runt $40-strecket, en nedgång på över 85% från all-time highs i november förra året. Kort sagt, 2022 har varit brutalt.


Naturligtvis har makroklimatet varit avskyvärt under denna period och marknaderna är nere över hela linjen, men Solanas krasch har gått utöver vad de flesta mynt har sett. Detta var en krypto som tidigare låg bekvämt på plats nummer 3 när det gäller börsvärde, förmodligen en legitim utmanare till DeFi-tronen som ockuperades så dominerande av Ethereum.

Problem har dock belägrat Layer 1 i år och nu klamrar sig Solana knappt fast på en topp 10-plats.

Avbrott

Solana drabbades av sex avbrott som varade längre än åtta timmar bara i januari. Driftstoppet fortsatte till och med 2022 – en särskilt anmärkningsvärd sådan den 1 juli – och återigen gick nätverket till och med ner under denna hack under de senaste 24 timmarna.

Det är uppenbart, men bara för att undvika tvivel är en blockkedja inte ett gångbart alternativ till någonting om den är benägen att stängas av under en halv dag. Vad skulle du säga om din bank plötsligt stängde av din tillgång till kontanter? Mest oroande är att dessa avbrott ofta inträffar i tider av hög volatilitet, vilket innebär att kunder kan tvingas behålla sina pengar.

Medan utvecklarna gjorde några tekniska justeringar för att ta itu med detta – vars framgång ännu är för tidigt att bedöma – startade detta en våg av dåliga känslor mot Solana, och avbrotten bara … fortsatte att komma.

Hack

Hacken är en helt annan genre. Och det är oroande eftersom den inte är kopplad till en plånbok. Även om det för närvarande är oklart vad som har orsakat detta – det kommer att bli uppenbart med tiden – är det oroande att detta är över hela ekosystemet. Det verkar från att titta på kedjan som hackaren nu har tagit sig av med över $5,2 miljoner i medel. Detta är spritt över själva Solana-tokenen, en mängd olika NFT:er och ett helt gäng Solana-baserade tokens (nu över 300).

Plånböckerna som den inriktades på var heta plånböcker, vilket betyder plånböcker anslutna till Internet, i huvudsak – som alltid är offline-plånböcker inte mottagliga. Men som jag sa, det är både sällsynt och skakande att detta finns i en mängd olika plånböcker – det finns rapporter om att Phantom, Trust Wallet, Slope och andra heta plånböcker utnyttjas.

Vägen framåt

Jag förväntar mig att skriva mer om detta när ytterligare information blir klar. Men det som redan inte diskuteras är hur skadligt detta år har varit för Solana, som analyserats ovan. Det är svårt att säga var de går härifrån.

Jag tror att det finns en bra produkt här och nätverkseffekterna är betydande. Men om övergången till avgiftsbaserad transaktionsprioritet inte hindrar avbrott från att inträffa, kommer Solana att vara lite mer än ett roligt spel att leka med vid sidan av. När det gäller hacks kan dessa helt enkelt inte förekomma – även om pengarna inte är mycket enligt vissa av de andra standarderna, kan en Layer 1 blockkedja inte associeras med säkerhetsintrång om den förväntar sig att utvecklas och vinna förtroende hos användare, som är avsedda att (ironiskt nog) sträva efter självsuveränitet med sin ekonomi.

Solana behöver en massiv omtanke. Även om det kan visa sig att vissa plånböcker var skyldiga här – även om faktumet är att flera verkar osannolikt – kan Solana inte fortsätta ta slag i den allmänna opinionens domstol.

Inte ens medgrundaren, Anatoly Yakovenko, verkade alltför självsäker när han presenterade sin teori.

En annan egenhet här är tystnaden hos den trofasta Solana-förespråkaren och FTX-ledaren Sam Bankman-Fried, som ännu inte har kommenterat hacken.

Han är notoriskt aktiv på Twitter och har vadat in i sådana frågor tidigare. Kanske är detta en biprodukt av det faktum att det fortfarande finns så mycket osäkerhet kring vad som faktiskt har orsakat denna hack, men jag tyckte ändå att det var värt att nämna.

Slutsats

Tjurmarknadshysterin är borta. Björnmarknader orsakar två saker historiskt i kryptoland. För det första krossar de bristfälliga projekt, kontanter och protokoll utan en tydlig färdplan. För det andra är det dags att bygga, med många av de nuvarande topprotokollen som samlar ihop stark infrastruktur under den senaste björnmarknaden – innan makroklimatet underlättade stora upplopp, kapitaltillskott och enorm tillväxt.

Solana behöver få ner huvudet om de ändå tänker hamna i den senare kategorin, annars kommer fler och fler att känna sig som min kollega ovan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money